Akuten öppen två timmar mer

Två timmar mer öppet på akuten varje dag och bättre möjligheter för ambulanser att komma till dygnet runt. Det är förändringar som införs inom kort på lasarettet.
Trelleborg • Publicerad 3 november 2011
Foto: Tomas Nyberg

Från och med den förste december kommer akutmottagningen på Trelleborgs lasarett ha öppet mellan klockan 8 och 22 varje dag. Det innebär att öppettiderna utökas med två timmar om dagen.

– Jag tror att det blir bra. Man kan fråga sig vad två timmar kan göra för skillnad men enligt de mätningar vi har gjort så finns det fortfarande patientflöden vid den tiden, säger sjukhuschef Magnus Heiman.

Även efter att akuten stänger klockan 22 finns det personal kvar ytterligare en eller ett par timmar för att de patienter som kommit strax innan stängningen ska hinna få vård.

– Hade vi stängt ännu senare hade det blivit problem för personalen att ta sig härifrån med allmänna kommunikationer. Det är en sak som tillsammans med andra faktorer har vägts in när tiden bestämdes, säger Magnus Heiman.

De förändrade öppettiderna är en del i en större plan för att avlasta akutmottagningen på SUS i Malmö. På lasarettet Trelleborg tror man att man kan underlätta ytterligare för SUS i Malmö genom att göra det lättare för ambulanser att komma till Trelleborgs lasarett dygnet runt.

– För att patienterna inte ska behöva åka till Malmö först och sedan tillbaka till Trelleborg ska vi se till att vi kommer ha en bemanning så att vi alltid kan ta emot ambulanser med rätt patienter i. Det har vi inte alltid haft möjlighet till även om vi haft direktinläggning under en längre tid, säger Magnus Heiman.

Bland annat har man förändrat scheman och gjort det möjligt att ta emot ambulanspatienter i andra lokaler.

– Jag tror att vi med dessa förändringar täcker in de flesta patienter härifrån, säger Magnus Heiman.

Louise Löfgren
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.