Annons

Akuten anmäld för fel diagnos

Migränattacken visade sig vara en hjärntumör. Nu anmäler den drabbade kvinnan Trelleborgs lasarett.
Trelleborg • Publicerad 15 juli 2005

Det var i maj som en kvinna i 40-årsåldern från sydvästra Skåne sökte hjälp på akutmottagningen i Trelleborg.

Symptomen var återkommande stickningar och domningar i benen, yrsel och problem med talet. Hennes vårdcentral hade därför uppmanat henne att söka akut till lasarettet.

Annons

På akutmottagningen behöll man kvinnan i över fem timmar för olika undersökningar.

– Det visar ju att man tyckte att det var allvarligt, säger kvinnans make.

Läkaren gav kvinnan diagnosen migränattack och skickade hem henne med en remiss till en skallröntgen.

– Men vi fick ingen akuttid utan en tid först två veckor senare, säger maken. I tron att det var migrän fortsatte kvinnan att leva som vanligt. Fyra dagar senare cyklade hon för att hämta sin dotter efter jobbet. Då vek sig benen under henne och hon föll ihop, förlamad i ena sidan. Hon fördes akut till Mas där det kunde konstateras att hon drabbats av en hjärnblödning. Därefter skickades kvinnan vidare till universitetssjukhuset i Lund där hon akutopererades efter att tillståndet försämrats.

I dag två månader senare är kvinnan fortfarande förlamad och rullstolsbunden. Hon vistas hemma i väntan på fortsatt utredning av hennes tillstånd.

Familjen har nu anmält Trelleborgs lasarett och den läkare som ställde diagnosen till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, som tar emot patienters anmälan om fel i vården.

I sin anmälan skriver familjen att lasarettet borde ha tagit kvinnans symptom på större allvar och skickat henne på röntgen direkt. Då hade man upptäckt cancertumören och hon skulle ha sluppit hjärnblödningen som uppstod då hon överansträngde sig.

Ansvariga på Trelleborgs lasarett har inte gått att nå för en kommentar.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

Annons

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

Fotnot.HSAN är en statlig myndighet, som prövar om yrkesutövare inom hälso- och sjukvården gjort sig skyldig till fel i sin yrkesutövning. Nämnden kan i sådana fall ålägga disciplinär påföljd. Ärendet granskas av medicinska experter innan nämnden fattar beslut om åtgärder.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons