Annons

Aktiepengar går till social investering

Trelleborgs kommun säljer av sitt aktieinnehav. Pengarna ska istället läggas i en fond för investeringar inom det sociala området.
Trelleborg • Publicerad 4 juni 2011

– Att ha en aktieportfölj som år efter år skvalpar runt på ungefär samma pengar tycker vi inte är särskilt meningsfullt. Vi tycker det är bättre att man satsar dem på de mjuka delarna av kommunens verksamhet, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Bingsgård (M).

Från början hade kommunen en portfölj med aktier och räntebärande papper på 100 miljoner kronor. Man har sålt av hälften och sedan 2006 har värdet på innehavet ökat med cirka nio miljoner kronor, vilket är sämre än index. Det står också i kommunens placeringspolicy att man inte ska ägna sig åt något större risktagande.

Annons

Istället för att binda pengarna i aktier vill kommunstyrelsen sälja av hela sitt innehav på fyra år, och föreslår nu i budgeten att börja med 12,5 miljoner under 2012. Dessa ska istället placeras i en fond för riktade satsningar inom det sociala området. Investeringar som ska kunna mätas som en samhällsvinst i slutändan.

Som exempel tar Ulf Bingsgård ett projekt som bildningsnämnden är intresserad av att driva, som kallas "knäcka läskoden", en riktad insats för att öka läsförståelsen i unga år.

– Om de som har problem får insatser tidigt så är risken för utanförskap mindre, och sannolikheten att man klarar sig bättre i livet större, säger Ulf Bingsgård.

Alla kommunens nämnder ska kunna ansöka om pengar ur fonden, men troligen blir det främst inom bildningsnämnden och arbetsmarknadsnämnden som satsningarna blir.

– Satsningar på främst unga personer har större chans att omvandlas till samhällsnytta i slutändan, säger Ulf Bingsgård.

Louise Löfgren
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons