Akrobater och clowner intog stan

Med sockervadd och popcorn i högsta hugg ilade besökarna in i tältmanegen vid Yrkesskolan i Trelleborg i går. Det var dags för cirkus.
Trelleborg • Publicerad 12 augusti 2006
Linus Jeppson och Mikaela Heiman passade på att köpa sockervadd innan föreställningen.
Linus Jeppson och Mikaela Heiman passade på att köpa sockervadd innan föreställningen.Foto: 
Människomusen Snårpan, alias Maja Gullstrand, underhöll kön strax innan insläppet.
Människomusen Snårpan, alias Maja Gullstrand, underhöll kön strax innan insläppet.Foto: 
Efter att Maximums direktör hälsat alla välkomna dundrade akrobaterna in i tältmanegen. I går kom cirkusen till Trelleborg. Bild: Jessica Bloem Pettersson
Efter att Maximums direktör hälsat alla välkomna dundrade akrobaterna in i tältmanegen. I går kom cirkusen till Trelleborg. Bild: Jessica Bloem PetterssonFoto: 

Redan en timme innan cirkusföreställningen skulle börja, ringlade sig kön till entrén ända ut på gatan. Längst fram stod Julia Asp, åtta år, tillsammans med farmor Elsa Asp.

– Det roliga med att gå på cirkus är att äta godis. Och så gillar jag när de klättar upp i taket, säger Julia Asp. Innanför spärrarna gick människomusen Snårpan omkring, snackade med barnen och vevade med svansen. Hon är ett stående inslag, en slags röd tråd, i årets föreställning.

Cirkusdirektör Bengt Källquist menar att cirkus Maximun försöker att förnya programmet varje år.

– Man måste ha en mix. Vissa saker måste vara med. Djur och clowner är viktigt. Men i år har vi kanske lite mer av ett showkoncept, säger han.

Cirkusen turnerar från den 23 mars till den sista 17 september varje år. Enligt Helena Schicht, turnéledare, tar det fyra timmar från det att cirkusen anländer till att tältet är rest och allt är på plats inför en föreställning.

– Vi är ungefär 90 personer som reser runt från plats till plats. På vägen blir cirkusen 750 meter lång, säger Helena Schicht. I går, efter att insläppet börjat, passade kusinerna Linus Jeppsson och Mikaela Heiman på att köpa sockervadd. Varje år blir de bjudna på cirkusen av morbror. Det är tradition.

– Clownerna är roligast, slår Lin us fast.

Hans äldre kusin Veronica Ehn och syster Alexandra Jeppsson är gamla cirkusstam misar.

– Jag har varit här på cirkus varje år sedan jag var två år gammal. Nu är jag 22, säger Alexandra Jeppsson

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 31

jessica.bloem.pettersson@

allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.