Annons

Åklagare yrkade på långa straff

Fängelse i sex år eller ett år och fem månader? Åklagaren yrkade på det förra och försvarsadvokaten på det senare när rättegången mot en 29-årig trelleborgare som misstänks för att ha försökt mörda en 62-årig man, avslutades under onsdagen.
Trelleborg • Publicerad 2 maj 2012
Ystad tingsrätt.
Ystad tingsrätt.Foto: 

De åtalade männen, 29 och 27 år gamla, har erkänt att de tog sig in i 62-åringens lägenhet på Syster Jennys väg i mitten av februari i år. 62-åringen fick ta emot flera slag med en yxa samt knytnävsslag mot huvudet. Han ska även ha fått en duschslang dragen runt halsen.

29-åringen har erkänt att han misshandlade 62-åringen och 27-åringen har erkänt att han hjälpt till och hejat på.

Annons

Åklagaren Amanda Elmfeldt ansåg i sin slutplädering att båda männen bör dömas för försök till mord. Elmfeldt menade att 29-åringens agerande visade att han hade uppsåt att döda.

- De slag han utdelade visar att han var likgiltig inför att 62-åringen kunde dö av skadorna, säger Amanda Elmfeldt.

På samma sätt var 27-åringen enligt åklagaren likgiltig inför de livshotande skador som 62-åringen kunde ha fått av den duschslang som drogs åt runt hans hals.

Till stöd för sitt resonemang lyfte åklagaren bland annat fram 29-åringens motiv (påstådda övergrepp på hans tidigare flickvän från 62-åringens sida) och det faktum att 29-åringen beväpnat sig med en yxa innan han och 27-åringen begav sig till 62-åringens lägenhet.

- Efteråt har de även gjort sig av med viss bevisning, de gjorde sig av med en del kläder och kastade yxan, säger Amanda Elmfeldt.

Åklagaren ansåg att 29-åringen borde dömas till sex års fängelse och 27-åringen till fyra års fängelse för mordförsök.

Försvarsadvokaterna siktade i sina slutpläderingar in sig på att de åtalade männen inte hade för avsikt att döda mannen och att de inte agerat likgiltigt på det sätt som åklagaren hävdat. De ifrågasatte även delar av 62-åringens redogörelse av vad som hände i lägenheten.

- Är det ställt bortom rimligt tvivel att händelseförloppet är som målsäganden gjort gällande? undrade 29-åringens advokat Mats Johnsson.

Syftet med att dyka upp med en yxa hemma hos 62-åringen ska ha varit att skrämma honom. Situationen blev våldsammare än de räknat med eftersom 62-åringen enligt försvarsadvokaterna försvarade sig med en eller två knivar. En uppgift som 62-åringen nekat till men som enligt advokaterna stöds av en skada i armen som 29-åringen ådrog sig.

- Målsäganden har hela tiden sagt att han inte höll i någon kniv. Jag menar att man ska tro på honom i det avseendet, säger åklagaren Amanda Elmfeldt.

Annons

Att 29-åringen avbröt misshandeln när 62-åringen började blöda från huvudet och sedan hämtade papper som mannen kunde torka sig med, visar enligt försvaret att det inte fanns något uppsåt att döda. 27-åringen ska inte heller ha dragit en duschslang runt 62-åringens hals utan bara ha viftat med slangen som då ska ha landat runt mannens nacke.

29-åringens advokat ansåg att hans klient inte borde dömas till fängelse i mer än sammanlagt sju månader för misshandel, alternativt femton månader för grov misshandel. 27-åringen borde enligt advokaten dömas till fängelse för medhjälp till misshandel.

Tingsrätten beslutade att både 29-åringen och 27-åringen, som suttit häktade sedan den 17 februari, ska stanna i häktet tills domen mot dem meddelas den 11 maj.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons