Annons

Åklagare lägger ned undersökning om orenat avlopp

Åklagaren Lars Magnusson kan inte hitta någon misstänkt för miljöbrottet att låta orenat avlopp från fastigheter på Tommarpsvägen rinna rakt ut i Östersjön. Därför läggs förundersökningen ned.
Trelleborg • Publicerad 9 september 2009

TRELLEBORG. Det var på 1950- eller 60-talet som misstaget att inte koppla in hushållen vid Tommarpsvägen på avloppsnätet gjordes. Åklagaren skriver i sitt beslut att det inte längre finns någon anledning att fullfölja förundersökningen.

”Det går inte att finna någon som skäligen kan misstänkas för brottet” skriver han i sitt beslut.

Annons

Det var miljönämnden i Trelleborg som anmälde det hela till åklagaren i februari 2007. Då hade det nyss blivit offentligt att avloppsvattnet från ett 30-tal fastigheter vid Tommarpsvägen rann orenat rakt ut i Östersjön.

– Vi uppmärksammade det hela direkt, säger Eric Samuelson (M), ordförande i tekniska nämnden i Trelleborg, som tog över som ordförande efter att Alliansen lyckats ta makten i Trelleborg i kommunalvalet 2006. Och vi såg till att avloppen åtgärdades så snabbt som möjligt.

Det var när miljönämnden uppmärksammades på att tekniska nämnden beslutat åtgärda problemet som man anmälde det misstänkta miljöbrottet till åklagare.

I sin anmälan menade miljönämnden att ett utsläpp av orenat avloppsvatten från ett 30-tal fastigheter kan innebära risk för människors hälsa eller för miljön. Nämnden skrev också att anslutningen var både otillfredsställande och olaglig.

Det var hushållen mellan Prästahejda och den gamla stadsgränsen som aldrig blivit anslutna till det kommunala avloppsnätet.

När man skulle lösa frågan om avlopp i Trelleborg så började man med en enda ledning där både dagvatten från regn och snö samt avloppsvatten gick rakt ut i Östersjön. På 1950-talet började man bygga om nätet så att spillvattnet från hushållens avlopp och dagvattnet gick i två olika ledningar. Spillvattnet gick till reningsverket medan dagvattnet även i fortsättningen leddes ut i Östersjön.

Av någon anledning kom emellertid de 30 hushållen vid Tommarpsvägen aldrig med i ombyggnaden. De flesta avloppsledningarna i Trelleborg byggdes om under 1960-talet så att avloppsvattnet togs om hand och renades.

Text:

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons