Åklagare kritiseras för passivt agerande

Riksåklagaren, RÅ, kritiserar kammaråklagare Ingegerd Jigin för att inte ha gjort tillräckligt i ett ärende vid Trelleborgs tingsrätt. Fallet utreds just nu av justitieombudsmannen.
Trelleborg • Publicerad 26 oktober 2005

Kritiken mot Ingegerd Jigin kommer från biträdande riksåklagare Catharina Bergquist Levin. I ett yttrande till justitieombudsmannen, JO, anser hon att Ingegerd Jigin inte bara skulle ha påmint polisen om att genomföra ett förhör i det aktuella ärendet. När förhöret trots påminnelser aldrig gjordes skulle Ingegerd Jigin även ha påtalat detta för sin chef. Fallet går tillbaks till 2002 då Ingegerd Jigin anhöll en man misstänkt för egenmäktighet med barn. Mannen hade hämtat sitt barn hos sin före detta hustru och när dottern några dagar senare inte lämnades tillbaka gjorde den före detta hustrun en polisanmälan. Mannen och kvinnan hade vid tillfället delad vårdnad om dottern

Mannen häktades i sin frånvaro vid Trelleborgs tingsrätt i september och greps senare i Spanien. Mamman kunde då hämta hem sin dotter men mannen lämnades inte ut till Sverige eftersom det inte fanns laglig grund för detta i Spanien.

Kvinnans advokat, Stig Barrdahl, tog under 2003 kontakt med Ingegerd Jigin och upplyste om att mannen var beredd att låta sig förhöras per telefon från Spanien. Det skulle dock dröja ända till februari 2005 innan polisen slutligen förhörde mannen.

Mannen frikändes i somras av Trelleborgs tingsrätt från åtalet om egenmäktighet med barn men Ingegerd Jigin har överklagat ärendet till hovrätten. Advokaten Stig Barrdahl JO-anmälde Ingegerd Jigin för passivitet i ärendet och det är i ett yttrande till JO som kritiken från riksåklagaren nu framförs. I yttrandet från Catharina Bergquist Levin framgår att Ingegerd Jigin vid minst fyra tillfällen påminde polisen mom att förhöret skulle genomföras. Trots det får Jigin alltså kritik för att inte ha gått vidare med ärendet till sin chef.

Ingegerd Jigin får stöd för sitt agerande av sin chef chefsåklagare Anders B Svensson.

– Ingegerd Jigin har gjort vad hon har kunnat genom att flera gånger påtala för polisen att få det här förhört gjort, säger Anders B Svensson.

Han menar att fallet aktualiserar ett problem som åklagare i rollen förundersökningsledare ofta ställs inför.

– Åklagaren har rätt att ta hjälp från polisen men vi styr inte över polisens resurser, säger Anders B Svensson. Catharina Bergquist Levin skriver i sitt yttrande till JO att ett arbete för att klargöra hur åklagare ska agera gentemot polisen när resurser inte ställs till förfogande eller åtgärder drar ut på tiden, ska påbörjas inom kort. Detta välkomnas av Anders B Svensson.

– Det är positivt att man tar tag i det här och drar upp riktlinjer, säger Anders B Svensson.

JO fortsätter nu sin utredning av Ingegerd Jigins agerande i fallet.

Magnus Aspegren

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.