Annons

"Akka inte tryggt längre"

Receptionen stänger och larmen kopplas ur. Det menar personal inom hemtjänsten som vill varna de äldre för Akka. "Detta stämmer inte." säger Johanna Sjöstrand, verksamhetschef för vård och omsorg i Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 26 september 2007
Servicen på Akka har blivit sämre och sämre under året. Nu är hemtjänstpersonalen oroade över pensionärernas säkerhet. Bild: Malin Palm
Servicen på Akka har blivit sämre och sämre under året. Nu är hemtjänstpersonalen oroade över pensionärernas säkerhet. Bild: Malin PalmFoto: 

– Folk måste få reda på att Akka inte längre är ett servicehus. Det är som vilket hyreshus som helst – med höga hyror.

En kvinna som jobbar inom hemtjänsten i Trelleborg är upprörd över de förändringar som skett inom vård och omsorg i Trelleborg. Sedan årsskiftet har hemtjänsten i centrala Trelleborg flyttats från de olika serviceboendena och slagits ihop till färre grupper. Den hemtjänstpersonal som hör till Akka sitter i dag på en lokal på Malörten. Där finns i dag hemtjänstens nycklar som hör till Akkas lägenheter.

Annons

– Om någon ramlar i sin lägenhet och larmar måste vi först ta oss till Malörten och hämta nyckeln. Det gör att vi inte alltid kan hålla oss inom den 30 minutersgräns som är satt som garanti för att få hjälp, berättar kvinnan, som vill vara anonym. De larmen som finns i alla lägenheter på Akka kommer också att kopplas ur, enligt den information hon fått. Och receptionen ska stängas denna vecka. Därmed försvinner hela fördelen med att bo på Akka jämfört med att stanna kvar i sitt hem.

– Denna information måste ut. De äldre tror i dag att de kan känna sig trygga på Akka. Men det kan de inte, säger hon.

När Trelleborgs Allehanda kontaktar Johanna Sjöstrand, verksamhetschef för vård och omsorg i Trelleborg, har hon en helt annan bild av Akka.

– Det stämmer att mycket håller på att förändras på Akka. Och det florerar en mängd rykten. Men det stämmer inte att receptionen ska stänga. De som arbetar där kommer att få lite annorlunda arbetsuppgifter. De kommer bland annat att ingå i en vikariepool. Men receptionen kommer att vara bemannad i stort sätt samma tider som i dag. Vi ska bara stänga tidigare på kvällarna, säger Johanna Sjöstrand.

Angående nycklarna som går till Akkas lägenheter är det inte bestämt var de kommer att förvaras.

– Vi diskuterar just nu vad som är smidigast. Det är därför möjligt att de finns på Malörten just nu, säger hon.

Och lägenhetslarmen ska inte stängas av.

– Nej, de ska finnas kvar. Men vi tittar just nu på hur de ska ingå i verksamheten.

Johanna Sjöström är hittills nöjd med de förändringar som skett inom hemtjänsten och på Akka.

– Genom att slå ihop hemtjänstgrupper har vi lyckats effektivisera verksamheten avsevärt. Det har varit bökigt för personalen, som det alltid är när det sker förändringar. Och kanske hade vi kunnat informera mer. Men vi fortsätter att gå ut med information, säger hon. Kvinnan som jobbar inom hemtjänsten håller inte med.

Annons

– Vi får inte reda på någonting i förväg. Vi har själva upptäckt att receptionen stängs ner, vi har fått besked om att nyklarna ska förvaras på Malörten hädanefter. Och lägenhetslarmen kommer att stängas av. Jag tror inte Johanna Sjöstrand vet riktigt vad hon talar om, säger hon.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons