Annons

Åkesson kritisk till skolans agerande

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson besökte Trelleborg på torsdagen var han upprörd över att besöket på Söderslättsgymnasiet blev inställt. – Det är obehagligt att man ger efter för påtryckningar och hot, säger Jimmie Åkesson.
Trelleborg • Publicerad 3 april 2014
Jimmie Åkesson höll presskonferens på Trelleborgen.
Jimmie Åkesson höll presskonferens på Trelleborgen.Foto: Foto: Tomas Nyberg

Besöket på gymnasiet ställdes in eftersom skolan ansåg att man inte kunde garantera säkerheten för eleverna med tanke på eventuella demonstrationer.

– Jag tycker beslutet är ganska drastiskt och det kan tyvärr få effekt på hela valrörelsen. Ytterst sett är det ett hot mot de fria val som vi har i det här landet. Om det nu är så att politiker inte kan genomföra studiebesök och möten på grund av påtryckningar och hot så har vi ett allvarligt problem, säger Jimmie Åkesson.

Annons

Men har det verkligen förekommit hot?

– Om skolan nu uttrycker det så att man känner att man inte kan garantera säkerheten så tolkar jag det som att det ligger påtryckningar och hot i bakgrunden. Annars förstår jag inte varför man inte kan garantera säkerheten.

Kanske för att man var rädd för demonstrationer som kunde urarta?

– Jag hörde rykten till exempel om att BZ från Danmark skulle komma hit, och det är ganska tuffa killar om man uttrycker det så, som kan hitta på både det ena och det andra. Jag förstår att man tycker det är jobbigt, men samtidigt finns det ett ansvar hos polisen, det är deras jobb att se till att vi kan genomföra besöket.

Under presskonferensen på Trelleborgen framhöll Jimmie Åkesson partiets åsikt om en restriktiv invandringspolitik. Men han kände också till Trelleborgs historia med mycket arbetskraftsinvandring, inte minst till Trelleborg AB.

– Ja, så har det varit historiskt, och vi har inget emot att det kommer människor från andra länder och arbetar i vårt land. Problemet nu är att det kommer väldigt många som aldrig kommer att få en chans att arbeta eftersom samhället ser annorlunda ut i dag, sa Jimmie Åkesson som inte säger nej till viss arbetskraftsinvandring.

– Självklart är det så att om det finns bristyrken i Sverige och vi inte kan hitta kompetensen inom landets gränser så är det ju rimligt att man säker sig utanför landets gränser tills dess att vi kunnat matcha vår egen arbetskraft med de behov som finns.

TA har sökt Magnus Wikström, verksamhetschef på Söderslättsgymnasiet, för en kommentar.

I fredagens pappers- och kan du läsa mer Jimmie Åkessons besök och de människor han mötte. Här kan du läsa en artikel där några elever på Söderslättsgymnasiet berättar vad de tycker om att besöket ställdes in:

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons