Annons

Åkermarken allt dyrare under 2010

Åkermarken blir allt dyrare. Under 2010 steg priset i Skåne och Östergötland med 16 procent till ett snittpris på 180 000 kronor per hektar. Det konstaterar mäklaren LRF Konsult i sin statistik.
Trelleborg • Publicerad 17 februari 2011
Foto: 

– Vi har ingen statistik på mer lokal nivå, det är för få affärer för att det skulle ge en rättvisande bild, säger Janne Nilsson, fastighetsmäklare på LRF Konsult. Men den bästa marken på Söderslätt ligger betydligt högre än det skånska snittpriset.

Janne Nilsson säger att priset för den bästa åkermarken på Söderslätt hamnar mellan 300 000 kronor och 350 000 kronor per hektar.

Annons

– Även på Söderslätt är prisökningen kraftig, säger han.

En orsak till att priserna på den bästa åkermarken på Söderslätt ligger så högt är att det är sällan det kommer ut något till salu på marknaden.

– Det kanske dröjer en generation, 30 år, innan det blir något till salu igen. Så då är det många som vill passa på när det finns något att köpa och det driver upp priserna, säger han.

De allra flesta affärer handlar om utvidgningar av redan existerande gårdar.

– Det går ju inte att räkna hem en enskild affär med de priserna, men om man lägger marken till ett redan existerande företag så kan det bli samordningsvinster som gör att man tjänar på det, säger Janne Nilsson.

Han menar också att många ser markköp som en mycket långsiktig affär, vilket också bidrar till att det kan bli lönsamt.

2010 är bara det senaste av en rad år där priserna på åkermark ökat. I LRF Konsults region 1 och 2 dit Skåne räknas har snittpriset på marken ökat från 80 000 kronor per hektar 2005 till 180 000 kronor 2010. Riksgenomsnittet har ökat från drygt 40 000 kronor per hektar till knappt 100 000 kronor.

För 2011 räknar LRF Konsult dock med att priserna stabiliseras och att ökningen kommer att ligga på mellan fem och sex procent.

– Högre räntor spelar in. Och den starka kronan ger lägre EU-stöd, säger Janne Nilsson.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons