Åkerijätte etablerar sig

Ett av Europas största åkerier öppnar kontor i Trelleborg och bildar svenskt dotterbolag. Det är holländska Heisterkamp Trucking som etablerar sig inom hamnområdet.
Trelleborg • Publicerad 17 november 2004

Kontoret i Trelleborg ska bemannas med både svensk och holländsk personal och öppnar i januari nästa år. Därifrån ska trafikledning skötas, uppger Svensk Åkeritidning.

Heisterkamp Trucking är Europas största privatägda renodlade dragbilsåkeri med 1100 anställda, 680 lastbilar och en årsomsättning på 1,5 miljarder kronor. 1987 hade Heisterkamp 70 anställda och 50 lastbilar.

Åkeriet arbetar bara med speditörer och logistikbolag. Två av de största på svenska vägar är DHUL som ägs av Deutsche Post och Schenker som ägs av deutsche Bahn. Andra stora kunder är brittiska P&O och holländska Ewals.

Henk Noordman, Heisterkamps vd säger till Svensk Åkeritidning att företaget bara har en direktkund, bryggeriet Grolsch, och det av nostalgiska skäl.

Från början kommer Trelleborgskontoret att omfatta 15 förare och 15 dragbilar. Nationaliteten på förarna kan variera, precis som i Heisterkamps tyska och holländska verksamhet, svensk, tysk och holländsk.

I Travemünde har åkeriet 225 förare och 8 kontorstjänstemän placerade. Skälet är att en stor del av företagets transporter passerar Travemünde och att det finns färjeförbindelser med Trelleborg, Malmö, Helsingborg, Finland och Baltikum.

Åkeriet har ännu inte bestämt sig för vilket land dragbilarna kommer att vara registrerade i. Men, enligt Henk Noordman, det har ingen större betydelse med dagens öppna EU-marknad. Han anser inte heller att det är märkvärdigare med Heisterkamps etablering i Sverige än att svenska åkerier har kontor och dotterbolag i Tyskland och andra länder.

Åkerier i Nederländerna har ett gynnsammare kostnadsläge än i både Tyskland och Sverige, men Henk Noordman anser att det finns möjligheter för åkerierna att driva en optimal verksamhet genom att ha förare, fordon och etableringar i olika länder.

Heisterkamps tillväxt beror enbart på att kundföretagen har vuxit. Kunderna i dag är ungefär de samma som de var 1987. Men han hoppas också kunna inleda samarbete med en del svenska åkerier och speditionsföretag.

Heisterkamps huvudkontor ligger i Oldenzaal där 95 anställda arbetar i verkstaden, på kontoret och i tvätthallen. Företaget har dessutom kontor i Travemünde och Trier i Tyskland och i Gent i Belgien. Och från årsskiftet också i Trelleborg.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.