Annons

Ahls arvode höjs över snittet

I många kommuner drar kommunalråden ned på eller fryser sina arvoden för att spara pengar. Men inte i Trelleborg. 2004 höjdes arvodet för kommunalrådet i Trelleborg, Egil Ahl (s), från 47 564 kronor till 49 340 kronor.
Trelleborg • Publicerad 5 september 2004

Det är en ökning med 4,6 procent.

Detta kan jämföras med utfallet för Kommunals ettåriga avtal som ger höjningar på 4,4 procent efter långdragna förhandlingar och strejk. Eller så kan det jämföras med snittökningen för landets övriga kommunalråd i arvoden som ligger på 3,3 procent. Egil Ahl menar dock att hans arvode är reglerat och ökningen i förväg bestämd.

Annons

- Vi följer ett regelverk som bestämts för denna mandatperiod, säger han och hänvisar till kommunens personalkontor.

På kommunens personalkontor har man ett system där arvodet följer förvaltningschefernas löneutveckling. Kommunalrådet får ett årsarvode motsvarande 95 procent av chefernas snittlön. I detta ingår även samma bilförmån som förvaltningscheferna har.

- Vi har resonerat så att han (Ahl) har så hög befattning att den bör jämställas med förvaltningschefernas, säger Magnus Dahlberg, personalchef på Trelleborgs kommun.

Han säger att reglerna för arvoden bestämdes innan Kommunals konflikt, vilket gör det svårt att anpassa arvodet. Dessutom har det inte så stor betydelse menar han.

- Skillnaden är inte jättestor. Vi har flera kommunalarbetare som har haft bättre utveckling. Vissa inom vården på fem procent, säger Magnus Dahlberg.

Systemet med anpassat arvode infördes för två år sedan då man övergav ett fast basbelopp. Samtidigt höjdes arvodet 14 procent förra året med hänvisning till att basbeloppet inte följt löneutveckling i stort.

Enligt en enkät som tidningen Dagens Samhälle gjort bland landets 290 kommuner finns det flera som går i motsatt riktning för att spara pengar. 13 kommuner fryser sina arvoden och 2 sänker dem.

I en av dessa kommunerna, Härnösand, är Egil Ahls namne och partikollega, Sig-Britt Ahl (s), kommunalråd. Hon sänker sitt arvode med 480 kronor till jämna 40 000 kronor för att vara lojal i kommunens besparingar.

I toppen av arvodeligan ligger Stockholms stads kommunalråd Annika Billström (s) på 88 110 kronor. Men hon är tätt följd av Vellinges Göran Holm (m) på 84 100 kronor, som förövrigt ligger långt över Malmös Ilmar Reepalu (s) som har ett arvode på 57 018 kronor. Anledningen till Göran Holms höga arvode är enligt Vellinge kommuns enkätsvar till Dagens Samhälle att man följer en linje där kommunalrådet ska ha samma betalning som den högst avlönade tjänstemannen i kommunen. Det är en princip som även Pajala och Överkalix följer, men där hamnar arvodet då på mer normala 40 000 kronor.

I botten ligger Perstorps kommuns kommunalråd Arnold Andréasson som efter en sammanräkning till heltid får 25 483 kronor.

Kristofer Naess
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons