Annons

Ahls 60-årskalas - inget för JO

Egil Ahls 60-årsmottagning kommer inte att prövas av Justitieombudsmannen (JO). De klagomål som en privatperson framfört mot kommunledningens och kommunrevisionens agerande i fallet "ger ingen anledning till någon åtgärd" från JO:s sida, skriver Justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren i sitt beslut.
Trelleborg • Publicerad 9 augusti 2004

Det var i början av sommaren som anmälan kom in till JO. En privatperson förargade sig över att bjudningen på drygt 50 000 kronor bekostades av skattebetalarna. I anmälan kritiseras den grupp i kommunledningen som tog initiativet till att kommunen bekostade festen, bestående av kommundirektör Rutger Persson, kommunfullmäktiges ordförande Nils-Gunnar Snygg (s), samt oppositionsrådet Lars Christensson (m) . Även kommunrevisionens ordförande Leif Malmsten kritiserades för att han deltog i festligheterna och inte stoppade förfarandet. Det är dels en prioriteringsfråga som ligger bakom JO:s beslut. Dels hör ärendet inte hemma på JO:s skrivbord, anser Nils-Olof Berggren. - Av rent praktiska skäl måste vi välja vilka fall vi prövar. Dessutom är detta inte den typ av fråga som vi normalt prövar, säger JO Nils-Olof Berggren. Han poängterar samtidigt att det därmed inte är sagt att gruppens agerande varit klanderfritt. - Mitt beslut betyder inte att kommunens förfarande är godkänt. Av alla anmälningar som kommer in till JO årligen prövas mindre än 25 procent. - Vi behandlar främst rent rättsliga frågor, och fall som handlar om myndighetsutövning mellan stat och nämnder, till exempel byggnads- och miljöfrågor eller omhändertagande av barn, beslut som berör enskilda personer. När det gäller den kommunala förvaltningen gäller det kommunala självstyret. Det ska vi vara väldigt försiktiga med att lägga oss i, säger JO. Finansieringen av Egil Ahls 60-årsmottagning väckte stor debatt i början av sommaren. Den stora uppståndelsen ledde till att kommunalrådet Egil Ahl (s) slutligen beslöt att stå för kostnaden själv. "Detta gör jag för att min familj, jag själv och alla gästerna skall kunna minnas mottagningen som den trevliga tillställning det var", var Egil Ahls motivering till beslutet.

Kristofer Naess
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons