Annons

Ahls 60-årskalas anmält till JO

Kommunalrådet Egil Ahls 60-årskalas har anmälts till Justitieombudsmannen (JO). Det är en privatperson i Trelleborg som förargats över att kalaset på drygt 50 000 kronor bekostades av skattebetalarna. Nu ska JO ta ställning till om fallet ska prövas.
Trelleborg • Publicerad 9 juli 2004

I anmälan kritiseras den grupp i kommunledningen som tog initiativet till att kommunen bekostade festen, kommunfullmäktiges ordförande Nils-Gunnar Snygg (s), oppositionsrådet Lars Christensson (m) och kommundirektören Rutger Persson. Även kommunrevisionens ordförande Leif Malmstein får kritik för att han deltog i festligheterna och inte stoppade förfarandet. "Såväl kommunledningen som revisionen är så insyltade att de saknar trovärdighet", skriver anmälaren som talar om en "otrolig svågerpolitik" i Trelleborgs kommun. Det var den 4 juni som Egil Ahl högtidligt uppvaktades på Ångkvarnen i Trelleborg av 260 gäster. Sedan det blev känt att pengarna kom ur kommunens egen kassa har många kritiska röster höjts. Insändarna i TA har varit många och nyligen kritiserade även partikamraten Catherine Persson (s) agerandet och efterlyste en tydligare policy angående representation. Kommunledningen har tidigare försvarat betalningen av 60-årskalaset med att en officiell mottagning, som Egil Ahls fest, har ett värde när det gäller att företräda kommunen och knyta nya och vidareutveckla gamla kontakter. Någon likhet med en privat födelsedagsfest fanns inte. Någon ytterligare kommentar vill oppositionsrådet Lars Christensson inte lämna i nuläget: - Jag hävdar att det var en officiell uppvaktning, något mer har jag inte att säga. Nu får vi se om JO väljer att ta upp detta. Även Leif Malmstein tillbakavisar kritiken. - Min synpunkt är den att kalaset var sanktionerat av fullmäktige och då kan vi inte göra något åt det. Kommunrevisionen jobbar på fullmäktiges uppdrag och kan aldrig anmärka på deras beslut, säger han. Aldrig? - Ja, det skulle vara rena lagöverträdelser i så fall. Det är ännu inte klart om JO kommer att ta upp fallet för bedömning. - Det är inte så att JO är skyldig att ta upp alla anmälningar för prövning. JO har själv frihet att bestämma vad som ska utredas. Om man finner att anmälan har något av substans kan man bestämma sig för en inledande bedömning, förklarar Kjell Swanström på JO:s administrativa enhet. Till JO kan var och en klaga som anser sig själv eller någon annan ha blivit felaktigt eller orättvist behandlad av en myndighet eller tjänsteman vid en myndighet inom den statliga eller kommunala sektorn. Om JO finner finansieringen av Ahls fest klandervärd kan myndigheten välja mellan att i ett uttalande rikta kritik mot agerandet eller väcka åtal. Vanligen väljer myndigheten den mildare varianten. JO får in närmare 5 000 anmälningar om året och av dessa brukar bara omkring fem fall gå vidare till förundersökning eller åtal. Jubilaren själv, Egil Ahl, tar JO-anmälan med ro. - Jag har ingen kommentar till ärendet, det är ju inte jag som är anmäld, säger han.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons