Ahl glad för statsbidrag

Höstens statsbudget kan komma att innehålla riktade statsbidrag till kommunerna för att anställa äldre långtidsarbetslösa. Det ser Egil Ahl (s), kommunalråd i Trelleborg som positivt.
Trelleborg • Publicerad 8 augusti 2005

Under sitt sommartal i Björkvik i söndags aviserade statsministern att han vill att riktade statsbidrag till kommunerna ska användas till att anställa äldre långtidsarbetslösa inom vård, skola och omsorg. Till exempel kan de extra resurserna användas till att kvalitetshöja vården i äldreomsorgen.

– Fler händer inom vården är ju välkommet, det finns med all säkerhet områden som kan förbättras inom äldreomsorgen i Trelleborg, säger Egil Ahl (s), kommunalråd. I sitt tal nämnde också Göran Persson att 17 000 personer i statliga myndigheter och verk kommer att gå i pension fram till 2007.

Regeringen vill att välutbildade unga ska få en chans att komma in på arbetsmarknaden genom att nyanställningarna sker tidigare än pensionsavgångarna.

Det kan också inrättas helt nya tjänster, till exempel bidragskontrollanter.

Som bidragskontrollant kan man till exempel kontrollera fusk när det gäller bidrag som utbetalas av försäkringskassan.

I Trelleborgs kommun finns det dock inte några onormalt stora pensionsavgångar att vänta inom de närmsta åren.

– Vi räknar med att ungefär 70 till 90 personer av de som är tillsvidareanställda inom kommunen kommer att gå i pension per år fram till 2011, det är en viss ökning jämfört med tidigare år, men inte onormalt stor, säger Mats Åström, personalekonom i Trelleborgs kommun.

Efter 2011 kommer pensioneringarna att gå tillbaka en aning igen, till runt 70 personer per år.

Medelåldern för tillsvidareanställda i kommunen är 46,1 år. När det gäller satsningarna på unga arbetslösa är Egil Ahl speciellt glad att regeringen tänker satsa.

– Vi planerar att sätta i gång ett projekt under hösten för att hjälpa ungdomar ut på arbetsmarknaden, om det blir extra bidrag för detta är det naturligtvis välkommet, säger Egil Ahl.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.