Annons

Ahl betalade för kalaset – får pengarna tillbaka?

Egil Ahl böjde sig för opinionen och betalade själv för mottagningen på restaurang Horizont. Men på kommunen vet man inte hur man ska hantera pengarna och blir kanske tvungna att betala tillbaka pengarna.
Trelleborg • Publicerad 29 september 2004

Den 4 juni höll kommunstyrelsen och kommunfullmäktige mottagning inför Egil Ahls 60-årsdag på restaurangen i Ångkvarnen. Buffén kostade 186 kronor per kuvert och sluträkningen hamnade på 49780 kronor. Fakturan anger bara att det handlar om en konferensbokning den 4 juni, 268 buffé à 185 kronor och en extra vas som beställts. Fakturan har attesterats i tre steg, mottagningsattest, behörighetsattest och beslutsattest trots att uppgifter om vem som deltog i "konferensen" saknas helt.

Kommundirektören Rutger Persson står för beslutsattesten och är den som tagit delegationsbeslutet om mottagningen eftersom detta betraktades som kommunal representation.

Annons

Beslutet mötte kritik och efter några veckor betalade Egil Ahl in hela summan till Trelleborgs kommun. Och det är nu som problemen börjar.

En sådan här situation har inte förutsetts i de kommunala redovisningsrutinerna.

– Jag vet inte vad vi ska göra, säger Agneta Sjölund, ekonomichef på kommunen. Som det är nu har summan bokförts som en skuld till Egil Ahl.

Skälet är att beslutet har tillkommit i laga ordning och tekniskt sett har Egil Ahl skänkt 49780 kronor till Trelleborgs kommun utan att ange något syfte med gåvan.

– Detta är ingen vanlig situation, säger Rutger Persson. Jag vet faktiskt inte vad de kommunala redovisningsreglerna säger om en sådan här situation. Senast den 2 september hade kommunstyrelsen sammanträde och godkände Rutger Perssons delegationsbeslut. Trots en stundtals högljudd kritik under sommaren hade kommunstyrelsen inga invändningar mot Rutger Perssons beslut att låta kommunen finansiera mottagningen. Egil Ahl deltog inte i beslutet utan Lars Christensson (m) satt ordförande.

– Just nu avvaktar vi, säger Rutger Persson. Först måste kommunstyrelsens beslut vinna laga kraft, det kan överklagas, och sedan får vi se.

Det är inte ovanligt att kommunen står i skuld till enskilda personer. Det kan hända när någon betalar in pengar och glömmer bort att ange varför eller glömmer ange vem som betalat in.

– Antingen får Egil Ahl ange att det rör sig om en gåva eller så får vi betala tillbaka pengarna till honom, säger Agneta Sjölund.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons