Agenda 21 lanserar klimatstrategi

Utsläpp av växthusgaser ska minskas i Trelleborgs kommun, både i linje med de nationella och internationella miljömålen.
Trelleborg • Publicerad 5 juli 2004

"För att säkra klimatet för kommande generationer måste alla engagera sig och ta ett ansvar", skriver Agenda 21 som ger bakgrund till varför temperaturen successivt stiger år för år till följd av utsläpp av bland annat koldioxid, metan, lustgas, HFC, FC och svavelhexaflourid. Beslutet att bland annat reducera växthusgaser i kommunen klubbades av Trelleborgs kommunfullmäktige i våras. Nu lanserar Agenda 21 en klimatstrategi där både nära förestående målsättningar och visioner som sträcker sig nästa 50 år framåt i tiden finns med. Senast år 2010 ska utsläppen av växthusgaser vara lägre än 5,7 ton koldioxidekvivalenter per år och invånare. Och utsläppen i kommunen ska år 2050 vara lägre än 4,5 ton koldioxidekvalenter. "Enligt Sveriges klimatstrategi ska svenska utsläpp av växthusgaser som ett medelvärde för perioden 2008-2012 vara minst fyra procent lägre än utsläppen år 1990", skriver Agenda 21 i sin skrift och hänvisar till Naturvårdsverket som dragit upp riktlinjerna för detta. Klimatstrategin innehåller även förslag till åtgärder för att förbättra miljön, framför allt när det gäller trafik. Skriften väcker också förslag för hur Trelleborgs kommun ska uppmuntra och inspirera invånarna, såväl skolungdomar som övriga medborgare, att tillsammans verka för att förbättra miljön i allmänhet, och minska koldioxidutsläppen i synnerhet.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.