Annons

After Ski med nitar och punk

Punk i Parken hade varit en bättre sammanfattning av fredagens musikkväll med sex band från Trelleborg, Ystad och Simrishamn.
Trelleborg • Publicerad 24 februari 2006
Josefine Ottosson och Sara Wetterholtz kom för att se nya Precious. "De låter likadant som gamla."
Josefine Ottosson och Sara Wetterholtz kom för att se nya Precious. "De låter likadant som gamla."Foto: 
Simrishamnsbandet Squeak, som gjorde sin första spelning i Trelleborg, fick fart på delar av publiken. BILD:MARK HANLON
Simrishamnsbandet Squeak, som gjorde sin första spelning i Trelleborg, fick fart på delar av publiken. BILD:MARK HANLONFoto: 
Elin Persson och hennes kompisar släpper loss till Squeak.
Elin Persson och hennes kompisar släpper loss till Squeak.Foto: 
Royne Nilsson, sångare i 18 Minutes, hade svart ansikte och silvrig cowboyhatt under konserten. Det är bandets gimmick att alltid klä ut sig, berättar han.
Royne Nilsson, sångare i 18 Minutes, hade svart ansikte och silvrig cowboyhatt under konserten. Det är bandets gimmick att alltid klä ut sig, berättar han.Foto: 

Svarta stuprörsjeans, svart kajal, tuppkam, nitar, skinnjackor och The Exploited-märken.

Fredagens After Ski-konsert i Parken känns tidvis mer London 1982 än St Anton... Gasverket, kulturförvaltningen och ABF har slagit sina påsar ihop och står bakom kvällens konsert. Sex band från Trelleborg, Ystad och Simrishamn ska spela och 150 ungdomar har tagit sig till Parken för att kolla vad som händer. Fast i den rökfria konsertlokalen är det stundtals lika många utanför på gården och tar ett bloss och pratar som inne framför scenen. Bandet Precious, kända för Trelleborgspubliken, inleder kvällen. Flera TA pratar med har kommit dit för att se just dem.

Annons

– Vi har precis fått tre nya medlemmar, kommenterar Victor Ståhl Segerhagen som tillsammans med Fredrik Berlin utgör radarparet i Precious, som hållit på flera år och spelar vad de själva betecknar som skatepunk.

Gruppen Squeak från Simrishamn gör sin första spelning i stan. De tar också avstamp i punken, men säger själva att de lånar friskt från andra genrer när de skriver sitt material. De sex tjejerna i gruppen har gått i samma klass sedan förskolan, men det var inte förrän i nian, för ett år sedan, som de började spela.

– Vi fick en ny ung musiklärare som uppmuntrade oss att börja, säger sångaren Jonna Nilsson som innan dess aldrig spelat i ett band.

När de väl kommer igång på scenen lyckas de tända en del av den svårflirtade trelleborgspubliken, som dansar vilt framför scenen. Fritidsledaren som följt med gruppen filmar frenetiskt.

Men innan Squeak hunnit dra första riffet har publiken redan avverkat ett par band till. Idiot Savant från Ystad är vikarier för ett annat band som inte kunde komma. De tre killarna drabbas av värsta sortens otur. Efter två låtar sprängs bokstavligen två strängar på sångarens gitarr och en isande rundgång ekar genom lokalen. Någon vänlig själ lånar till sist ut en ny gitarr och giget kan fortsätta. Ingen bryr sig nämnvärt om incidenten.

Men vi backar bandet lite till. Före Ystadbandet gick rökmaskinen varm när lokala stoltheterna 18 Minutes tog över efter Precious. Det började för några år sedan med ett par trevande riff på Backafalls fritidsgård. Nu är gruppen betydligt tajtare, levererar egna låtar i rasande fart och annonserar kaxigt från scenen att de ska spela på festivalen för oetablerade band Emergenza i Malmö.

– Vi repar mycket, flera gånger i veckan, säger sångaren Royne Nilsson, som sjungit med bandet i ett och ett halvt år. Han är nyinflyttad från Umeå och har många år som sångare bakom sig. Från Umeå är han dessutom van att röra sig mitt i en livaktig musikscen.

– Jag hörde att de sökte en sångare när jag kom hit till Trelleborg och det klickade direkt mellan mig och bandet. Nu känns det som att vi är på gång. Visst var vi bra eller vad tycker du?

Han är nöjd med spelningen men tycker att publiken gärna hade fått röja ännu lite mer.

– Men så är det väl här i Sverige när det inte dricks nåt. Då vågar vi inte riktigt.

Annons

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons