Annons

Advokat i Trelleborg JO-anmäler nämnd

Michael Tuveson, advokat i Trelleborg, anmäler räddningsnämnden i Malmö till JO efter att ledamöterna åkt på en resa till Rom.
Trelleborg • Publicerad 9 januari 2006

Det var en artikel i Sydsvenska Dagbladet den 8 december som föranledde trelleborgsadvokatens anmälan till Justiteombudsmannen, JO.

"Jag får... anmäla den avgående räddningsnämnden i Malmö för det att nämnden tog i anspråk skattemedel för vad som uppenbarligen måste anses vara en nöjesresa till Rom" skriver Michael Tuveson i anmälan.

Annons

Räddningsnämnden i Malmö förlorade vid årskiftet sitt politiska uppdrag. Vid månadskiftet november-december förra året åkte nämndens sex ordinarie ledamöter, sex ersättare och tre tjänstemän på en gemensam resa till Rom. På resan deltog de i en guidad busstur och ett studiebesök på en italiensk krishanteringsmyndighet. De fick även en dag att disponera helt fritt med gemensam middag på kvällen. Kostnaden för resan uppgick till 126 000 kronor, allt enligt Sydvenskan.

Michael Tuveson framhåller i sin anmälan att det är viktigt att en kultur som säger att "skattemedel är något som helt ansvarslöst kan tas i anspråk för diverse nöjen och allmänt slösande", måste bekämpas. "Det kan knappast anses försvarligt att en nämnd inför sin avgång tar skattemedel i anspråk för ett sådant här ändamål. Frågan är om inte förfarandet i själva verket kan anses vara kriminellt", skriver Tuvesson till JO.

Fakta: Justitieombudsmännen

En justitieombudsman (JO) är en av riksdagen vald person som skall övervaka att domstolar, myndigheter och tjänstemän vid myndigheter följer lagar, författningar och att de i övrigt uppfyller sina skyldigheter. Att klaga hos JO kan alla göra som anser sig själv eller någon annan ha blivit felaktigt eller orättvist behandlad av en myndighet eller tjänsteman inom den statliga eller kommunala sektorn.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons