Åbygården läggs ned i april

Beslutet är fattat. Behandlingshemmet Åbygården läggs ned från 1 april. Redan i november i fjor kunde Trelleborgs Allehanda avslöja planera om en nedläggning av Åbygården. Nu bekräftas uppgifterna.
Trelleborg • Publicerad 25 februari 2008
Från 1 april läggs verksamheten på ungdomshemmet Åbygårdens ned. Arkivbild: Claes Nyberg
Från 1 april läggs verksamheten på ungdomshemmet Åbygårdens ned. Arkivbild: Claes NybergFoto: 

- Alla i personalen är uppsagda till 1 april, säger Jan Berglind, ordförande i ST-sektionen för dem som arbetar ör Statens institutionsstyrelsen (Sis) dit Åbygården hör.

Bengt Andersson, regionchef på SiS bekräftar att avsikten är att lägga ned verksamheten från 1 april.

- Just nu arbetar vi med att placera om de fem pojkar som finns på Åbygården, i samarbete med socialtjänsterna i de kommuner som pojkarna kommer från, berättar han.

Bakgrunden till beslutet att lägga ned Åbygården är att den typ av placeringar som finns på Åbygården inte längre efterfrågas av socialtjänsterna i de kommuner som Åbygården har kontakt med, menar Bengt Andersson.

- Man vill ha platser där det finns möjlighet till låsbarhet i stället, säger Bengt Andersson. På Åbygården arbetar cirka 25 anställda: socionomer, behandlingsassistenter, beteendevetare, fritidspedagoger, lärare och familjebehandlare.

- Vi har lyckats förhandla fram att man inte ska anställa någon på andra enheter inom SiS i den södra regionen utan att de som arbetar på Åbygården ska få en chans att söka tjänsterna, säger Jan Berglind.

Länsarbetsnämnden och Trygghetsstiftelsen ska också kopplas in. - Det är många i personalen på Åbygården som arbetet länge och har långa uppsägningstider, säger Jan Berglind.

Åbygårdens upptagningsområde har varit Södra Götaland och i mån av plats även övriga landet. På hemmet har unga vårdats enligt Lagen om vård av unga och Socialtjänstlagen.

Många av pojkarna på Åbygården har varit unga, ofta i tolvårsåldern.

- Socialtjänsterna som placerat pojkar på Åbygården har varit mycket nöjda med resultaten, säger Jan Berglind.

Enligt vad Trelleborgs Allehanda erfar menar många ur personalen att arbetssituationen är omöjlig just nu. Pojkarna på gården far illa av att många ur personalen är sjukskrivna eller uppgivna. Arbetsplatsen upplevs som kaosartad och i upplösning.

Lasse Bryggare

0410-545 71

lasse.bryggare@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.