Annons

Åbygården blir hem för flyktingbarn

I månadsskiftet mars/april öppnar Malmö stad sitt tredje transitboende i Trelleborgs kommun.
Trelleborg • Publicerad 17 mars 2010
Foto: 
Mellan 1984 och 2008 användes Åbygården som behandlingshem för ungdomar.
Mellan 1984 och 2008 användes Åbygården som behandlingshem för ungdomar.Foto: 

NORRA ÅBY. Det är Åbygården i Norra Åby som upplåts för ensamkommande flyktingbarn.

– Vi har tecknat kontrakt för 20 platser under sex månader. Situationen för barnen är så osäker att vi inte kan teckna för kortare tid än så, säger Lene Cordes, chef för sociala resursförvaltningens barn- och familjeavdelning i Malmö stad.

Annons

Det är företaget Av egen kraft AB, med säte i Norrtälje, som ska driva boendet. För Trelleborgs kommun innebär placeringarna att man måste hitta 20 nya gode män till ungdomarna.

– Vi har en vecka på oss, och det arbetet har överförmyndaren satt igång med, säger Cecilia Lejon, enhetschef på Arbete och försörjning i Trelleborgs kommun.

Det andra som kommunen åtar sig är att se till att eleverna får skolundervisning. De ensamkommande flyktingbarn som redan finns i kommunen har sin undervisning på en skola inne i Trelleborg. Just nu arbetar kommunen för att utöka den undervisningen.

– Visst blir det en viss belastning på oss, men det får vi hantera. Jag kan inte tro att det blir några större problem, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Åbygården är en fyrlängad gård med en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talets mitt. Mellan 1984 och 2008 användes den av Statens institutionsstyrelse som behandlingshem för pojkar med psykosociala problem. Gården är nu till salu för 7 750 000 kronor.

Sedan tidigare har Malmö transitboende i Beddingestrand och Dalköpinge.

Johan Silfversten Bergman
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons