Annons

ABF:s kafé saknade tillstånd

Miljöförvaltningen har tvingat studieförbundet ABF att stänga sitt kafé som funnits för cirkeldeltagarna. Lokalerna var inte anpassade och man saknade hygienrutiner för verksamheten som inte heller var registrerad. Ärendet har nu överlämnats till åklagare.
Trelleborg • Publicerad 30 maj 2011

Det var i början av året som kommunens livsmedelsinspektörer fick uppgifter om att ABF hade ett kafé där man serverade kakor och smörgåsar. Detta fanns överhuvudtaget inte med i kommunens register över verksamheter som hanterar livsmedel och de ombads därför stänga verksamheten.

– Vid den första kontrollen bedömde vi att de var ett livsmedelsföretag och sade att de skulle upphöra med verksamheten. Men vid nästa kontroll hade de inte gjort det, säger livsmedelsinspektören Carl-Erik Kockum.

Annons

Kaféet har funnits främst för deltagare i studiecirklarna och har drivits ideellt av ABFs medlemmar. Inte ens om det hade varit registrerat menar Carl-Erik Kockum att det hade varit godkänt.

– Där fanns vissa saker som vi hade påpekat som avvikelser både när det gäller lokaler och rutiner, säger Carl-Erik Kockum.

Ärendet har nu lämnats vidare till åklagaren som ska pröva om ABF kan anses ha handlat med uppsåt eller inte när de bedrivit sin kaféverksamhet mot gällande livsmedelslagar.

– Vi är skyldiga att anmäla alla överträdelser till åklagaren, säger Carl-Erik Kockum.

Om åklagaren anser att kaféet har bedrivits trots att man känt till lagarna kan han eller hon väcka åtal och sedan är det domstolen som avgör om det begåtts en överträdelse av lagen.

– Vi har helt enkelt inte skött oss och jag får ta på mig detta som verksamhetsansvarig, säger Lars-Olof Åberg verksamhetschef för ABF i sydvästra Skåne.

Enligt Lars-Olof Åberg är kaféet nu nedlagt.

– Eftersom vi inte klarar det som livsmedelslagen säger så har vi lagt ner det. Från och med hösten kommer vi att ha en kaffeautomat och en varuautomat istället. Sedan kan det finnas möjligheter för cirkeldeltagare och grupper att själva brygga sitt kaffe och äta egna smörgåsar, säger Lars-Olof Åberg.

Enligt hans uppgifter har kaféet funnits länge.

– Jag har jobbat här i tio år och under den tiden har det funnits. Men det krävs viss utrustning med kyl och beredningsytor för att, som vi på senare tid gjort, tillreda mackor. Där har vi brustit och slarvat med att följa livsmedelslagen. Det har helt enkelt blivit mer av det än det var tänkt.

Annons

Varför stängde ni inte efter livsmedelsinspektörernas första besök?

– Det är mycket mänskliga känslor i det. Folk var jättenöjda med det hela och vi klarade inte att lägga ner det från den ena dagen till den andra. Vi behövde lite respit vilket vi tog oss. Det kanske vi inte borde gjort men hoppas få förståelse för, säger Lars-Olof Åberg.

Maria Sällberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons