Annons

ABF-huset till salu för sju miljoner

”Vi vill inte vara fastighetsägare längre”, menar ABF:s ordförande Lars-Erik Nilsson. Nya lokaler väntar, nu vill man sälja sitt hus.
Trelleborg • Publicerad 19 maj 2014
ABF:s hus på Johan Kocksgatan är nu till salu. ABF vill flytta till lokaler som de hyr.
ABF:s hus på Johan Kocksgatan är nu till salu. ABF vill flytta till lokaler som de hyr.Foto: Foto: Sara Johari

- Vi vill hålla på med folkbildning. Att ta hand om ett hus tar sin tid och blir en hel del arbete. Vi har bland annat lagt om taket, säger Lars-Erik Nilsson.

Han är ordförande i ABF i Trelleborg som har sin verksamhet i korsningen Johan Kocksgatan och Henry Dunkers gata. Nu är huset till salu. ABF har länge letat efter andra lokaler som är mer ändamålsenliga.

Annons

- Vi vill att det ska vara mer lättillgängligt. Vi har äldre besökare som har svårt att ta sig upp för trapporna.

Nya lokaler finns redan redo. De ligger centralt i Trelleborg och i markplan, men mer vill inte Lars-Erik Nilsson säga. Kontraktet är ännu inte påskrivet, därför är han försiktig med vad han säger. Helst vill han inte skriva på något innan huset är sålt. Lokalerna som de vill hyra är i samma storlek som huset de i dag äger men något bättre planerade.

Fastigheten de säljer är 1 800 kvadratmeter och byggt som kontorslokaler. Enligt Victoria Ohlsson från mäklarfirman Landgren, som har uppdraget att sälja huset, har intresse för huset märkts redan efter några dagar. I veckan börjar visningarna.

- Drömmen vore ju om någon fastighetsägare vill bygga om till bostadshus. Det är byggt som kontor i dag men läget gör att det är perfekt för boende. Särskilt med tanke på den nya stationen och pågatågen, säger hon.

Huset ligger i dag ute på marknaden för sju miljoner kronor. Att bygga lägenheter i det tror Veronica Ohlsson skulle kosta nästan lika mycket.

- En idé skulle vara om kommunen köpte det och Trelleborgshem kunde göra bostäder av det. Men med tanke på kommunens ekonomi går det kanske inte. Men det är ett så vackert hus med vackra detaljer, till exempel trapporna.

Ett alternativ tänker hon skulle vara att bygga om en del av huset till bostäder och behålla kontorslokaler i bottenvåningen.

Fanny Nyberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons