Annons

95-åring nekas boende i Skanör

En dement 95-årig kvinna har enligt länsrätten rätt att få plats på ett äldreboende i Skanör. Det tycker inte Vellinge kommun som nu överklagar beslutet till Kammarrätten.
Trelleborg • Publicerad 30 december 2005

Under ett år har några anhöriga till den 95-åriga kvinnan, som i dag, bor i Stockholm, försökt få en plats på ett äldreboende i Skanör.

Vellinge kommun har hittills nekat till en plats med motiveringen att det inte är lämpligt att flytta kvinnan, för att hon är dement.

Annons

"En så pass gravt dement person som XX ändå är, som inte är orienterad i tid rum, inte förstår instruktioner mm kan inte anses förstå innebörden och konsekvensen av en flytt", skriver AnnaLena B Malmborg, biståndshandläggare i Vellinge kommun, i sitt överklagande till Kammarrätten.

Kvinnan har inga anhöriga i Stockholm längre och en del av hennes släkt bor i Skanör. En av dem som kämpar för att kvinnan ska få en plats på ett boende i Skanör är hennes syster.

– Det är cyniskt av Vellinge kommun att inte ge henne en plats. Uppe i Stockholm är det inget som kan stimulera henne. Bodde hon här nere så skulle allt bli bättre, säger systern.

Biståndshandläggaren AnnaLena B Malmborg tillbakavisar argumentet att det skulle vara det bästa om 95-åringen flyttar till Skanör med att systern "inte är utbildad i demensfrågor".

Systern till 95-åringen tänker fortsätta sin strävan.

– Bäst hade varit om min syster får en plats på S:t Knuts äldreboende eller Aspen.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons