90-åring fick rätt till plats på äldreboende

Efter ett halvårs kamp mot kommunen fick den 90-åriga kvinnan rätt till en plats på ett äldreboende. "Ska man verkligen behöva kämpa så?" undrar dottern.
Trelleborg • Publicerad 24 augusti 2006

Den 90-åriga kvinnan har grå starr, hör dåligt, fick en stroke för två år sedan, är deprimerad och har kronisk smärta. Dessutom har hon problem med yrsel och andfåddhet. Hon faller och har svårt att resa sig upp igen.

Men när hon ansökte om att få komma till ett äldreboende blev det avslag från kommunen. Det räcker med hemtjänst, tyckte biståndshandläggaren.

Dottern överklagade till socialförvaltningen som skickade ärendet vidare till länsrätten. De höll med kommunen om att det kunde räcka med att kvinnan fick lite mer hemtjänsthjälp som avlastning åt dottern som hittills har skött hennes medicinering, hjälpt henne med inköp, att gå till frisören, läkaren och fotvården. Kommunen beviljade femton timmar i månaden för detta.

Men dottern var fortfarande inte nöjd med beslutet utan överklagade till länsstyrelsen med motiveringen att hennes mor är deprimerad och tillbringar mycket tid i sängen. Därför behövde hon ha lite människor runt sig dagligen. Hon behövde äta tillsammans med andra i en matsal. Att kommunen erbjudit en utökad form av hemtjänst tyckte inte dottern var ett bra alternativ.

"Vad hjälper detta en deprimerad person, att det kommer in personal ytterligare fyra gånger per dag och undrar hur hon mår och sedan går igen. Bara detta att det är nya människor nästan varje dag är mycket förvillande för en äldre person."

I sitt svar på överklagan menade kommunen att kvinnan bor i samma fastighet som en dagcentral och att hennes behov av social kontakt skulle kunna tillgodoses genom besök där.

Länsrätten gick den här gången på dotterns linje. Med tanke på att kvinnans sjukdomstillstånd och höga ålder och hennes behov av hjälp med personliga angelägenheter, ansåg rätten inte att hon får en skälig levnadsstandard genom att fortsätta bo hemma. Beslutet kom den 19 juli. Sedan dess har varken dottern eller mamman hört något från kommunen.

– Man undrar ju hur lång tid det ska ta innan mamma blir erbjuden en plats nu, säger dottern.

– Inom tre månader hoppas vi kunna erbjuda en plats för dem som ansökt och fått sina behov utredda, säger Bodil von Celsing, chef för myndighetsavdelningen på socialförvaltningen.

I dagsläget står 16 personer i kö för att få en plats på ett äldreboende.

– Vi har inga platser som står tomma på våra äldreboenden, men vi brukar kunna lösa det inom några månader.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.