9 000 kilometer genom 13 länder

Utan någon erfarenhet av långresor hoppade Elof Cervin upp på cykeln och började trampa söderut. Han stannade inte förrän han nått Västafrika. Nu är han resebiten och vill ge sig ut igen.
Trelleborg • Publicerad 27 juni 2013
Färden genom Sahara var prövande och spännande. Horisonten var ständigt närvarande. Här tar Gabriella Striby en paus.
Färden genom Sahara var prövande och spännande. Horisonten var ständigt närvarande. Här tar Gabriella Striby en paus.Foto: Sofia Bergström
Hemma i Trelleborg vilar Elof Cervin upp sig efter resan. I framtiden vill han göra fler.
Hemma i Trelleborg vilar Elof Cervin upp sig efter resan. I framtiden vill han göra fler.Foto: ANNA WAHLGREN
Efter all sand i Sahara upplevde paret ett betydligt grönare landskap när de kom till Guinea-Bissau.
Efter all sand i Sahara upplevde paret ett betydligt grönare landskap när de kom till Guinea-Bissau.Foto: Privat
Genom Sahelbältet råkade paret ut för många punkor av alla taggbuskar. Elof Cervin kämpar med sitt däck.
Genom Sahelbältet råkade paret ut för många punkor av alla taggbuskar. Elof Cervin kämpar med sitt däck.Foto: 

Långresor har alltid varit ett intresse för Elof Cervin. Han har tidigare luffat runt i östra Asien. Men så fick han en ny idé, varför inte cykla? Riktigt långt dessutom.

- Jag har väl alltid varit så att det är allt eller inget, säger han.

Tillsammans med flickvännen Gabriella Striby cyklade han genom Europa, ner till Afrika och slutade i Bissau i Guinea-Bissau. Över 9 000 kilometer genom 13 länder. Detta genomförde han utan någon egentlig erfarenhet. Den första biten blev tuff.

- Jag hade packat fel, eftersom jag inte vet hur man packar. Och så vägde jag för mycket. Under hela resan gick jag ner femton kilo. Genom Europa svor jag mycket. Det borde ha varit den lättaste delen av resan men blev den svåraste, berättar han.

Samtidigt var det en skön känsla att klara av en sådan stor utmaning att cykla långa sträckor varje dag.

- Om kvällarna kände jag som att jag hade tagit alla poäng på en tenta. Det var härligt och dessutom sov jag bra. Jag var helt klubbad.

I Madrid väntade Gabriella Striby. Tillsammans tog de sig till Atlasbergen i Marocko.

- Vart vi än cyklade ville vi komma ifrån de stora vägarna, det är ju då man upplever mest. Men det gör att cyklingen blir svårare förstås. På bred asfalt kan man hinna med tio till femton mil per dag, men i bergen fick vi nöja oss med några mil på en dag.

Paret cyklade vidare genom Saharaöknen. Där blåser det alltid söderut och medvinden var välkommen. Men vätskebristen ställde ständigt till det. De upptäckte att de tagit med sig för få flaskor och vid några tillfällen blev det lite akut.

- Men varje gång ordnade det sig. Någon lastbilschaufför kastade ut en påse med clementiner eller så hittade vi en by med brunn.

Resan gick vidare till Senegal och Sahelbältet.

- Man kan beskriva landskapet som att Afrikas grönska möter Saharas öken. Det var många taggbuskar. Där fick vi ofta punka. Annars var vi förskonade från det under nästan hela resan.

Väldigt lite gick fel under resan överhuvudtaget. Elof Cervin blev matförgiftad vid ett tillfälle. I en vecka låg han i feber och var svag. Men sedan klev han upp på cykeln igen.

Idén till långresan fick han genom nätet. På en sida samlades olika resehistorier och Elof Cervin började följa en kille som cyklade runt i världen. Det lät spännande.

- Jag är en väldigt drivande och passionerad person. Det gör att jag ger mig in i dessa projekt. Men nackdelen är att jag lätt blir uttråkad.

Men nu känner han att han fått blodad tand. Han vill ut i världen igen, någon gång. Just nu smälter han alla intryck och nya lärdomar hemma i Trelleborg. Han jobbar på Metso och extra på en förskola. Människor runt honom säger att han kommit hem från en semester, själv känner han det tvärtom. Att vara i Trelleborg innebär vila för honom.

- Många frågar också om man fått nya perspektiv på livet genom resan. Jag tycker det säger något om den som frågar. Vi hoppas att det ska finnas något större, en mening. Men jag reser mest för den fysiska känslan, för att uppleva natur, dofter, ljud och möten med människor.

Men samtidigt säger han att livet har ändrats för honom. Han vill inte längre ha en fast punkt i tillvaron och känner som att han har hoppat av ekorrhjulet, vilket inte är det lättaste. När man inte längre har de vardagliga rutinerna i livet kan allt börja svaja.

- Det krävs disciplin för att lämna ekorrhjulet och att undvika att gå tillbaka till det. Men jag ser det inte som att jag reser från något utan till något. Det är en skillnad där. Det är min nyfikenhet som driver mig, säger han.

LÄS MER

Elof Cervin bloggade under resan på: http://elofcervin.se

På på blogg.trelleborgsallehanda.se/pariskan du läsa om ett annat cykeläventyr. Där skriver cyklister om sin resa mellan Skåne och Paris som de gör till förmån för Barncancerfonden.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.