Annons

7,3 miljoner ska få arbetslösa på fötter

Genom att låta flera myndigheter dra åt samma håll hoppas man kunna fånga upp de som har svårt att nå ut på arbetsmarknaden.
Trelleborg • Publicerad 18 juni 2011
Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

– En del har medicinska hinder som hindrar dem från att ta jobb. Då måste man börja där. En insats kan vara att uppmana till träning. Ofta handlar det också mycket om motivationsträning, säger Cecilia Lejon, förvaltningschef på arbetsmarkandsförvaltningen.

Förvaltningen har länge uppmärksammat problemen med dagens rehabilitering som är utspridd på olika myndigheter. Ingen enskild aktör har den fullständiga kompetensen för att genomföra arbetsinriktad rehabilitering. På förvaltningen har man tidigare framgångsrikt jobbat med så kallat En dörr in-koncept. Det betyder att man samlar all hjälp en sjukskriven och arbetslös person behöver på ett ställe. Nu går man vidare med bygger ut idén. Genom att få en rad myndigheter som försäkringskassan och arbetsförmedlingen att samarbeta har man lättare kunna hjälpa dessa personer.

Annons

– Man tittar på vilka hinder det finns. Man skulle kunna säga att personen förbereds för att sedan kunna söka jobb, säger Cecilia Lejon.

Projektet Rehabarena Trelleborg ska jobba med långsiktiga planer för långtidssjukskrivna och arbetslösa. I veckan beviljades projektet 7,3 miljoner i EU-stöd och kommer att pågå under 2,5 år. Projektet delas in i tre delar. I den första kommer man fokusera mycket på den sociala kraften inom gruppen, att få deltagarna att känna gemenskap. I den andra handlar det mycket om friskvård och den i tredje läggs långsiktiga planer upp.

Utlandsresor ingår också i projektet. Bland annat en resa till London för att besöka ett känt En dörr in-projekt.

Det finns plats för 20 kvinnor och 16 män åt gången i projektet. I dag finns i Trelleborg 1 447 personer som skulle kunna utgöra målgrupp. I denna grupp är kvinnor fler än männen. Dessa har varit sjukskrivna i minst sex månader eller arbetslösa i minst ett år. Totalt ska 144 personer delta i projektet.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons