Annons

7,2 miljoner satsas på jämställdhet i kommunen

En satsning på 7,2 miljoner kronor ska ge de 3700 anställda i Trelleborgs kommun mer jämlika arbetsplatser. Projektet (o)Likabehandling har nu snart kommit halvvägs
Trelleborg • Publicerad 11 maj 2010
7,2 miljoner kronor ska ge de 3700 anställda i Trelleborgs kommun mer jämlika arbetsplatser.Foto: 

I höstas startade Trelleborgs kommun projektet (o)Likabehandling som syftar till att utbilda samtliga kommunanställda i ämnet likabehandling. Projektet drogs igång på intiativ av kommunen, efter att det bland annat visat sig att flera anställda upplever att frågor om jämställdhet och likabehandling inte värdesätts på arbetsplatsen.

Projektet som förväntas att vara klart i augusti 2011 har nu snart kommit halvvägs och prognosen är god.

Annons

– Vi har fått väldigt positiv respons från deltagarna. Den första etappen som består av en heldag med bland annat föreläsning av kulturvetaren Gillis Herlitz har varit mycket uppskattad, säger Vendela Muhrén, projektledare och personalstrateg på kommunen.

Totalt ska cirka 3700 medarbetare genomgå utbildningen som genomförs i två etapper. Den första etappen består av en heldag med föreläsningar och seminarier och den andra av en halvdag i diskussionsgrupper. Utifrån dessa dagar ska det sedan tas fram ett inspirationsmaterial för praktisk tillämpning ute på arbetsplatsen.

– Vår förhoppning är att vi ska få ett mer inkluderande arbetsliv och att ingen ska känna sig utanför eller särbehandlad på arbetsplatsen, säger Vendela Muhrén.

– Samhället förändras hela tiden och då är det viktigt att vi speglar den förändringen för att kunna bemöta alla i samhället, säger hon.

De 7, 2 miljoner kronor som projektet kommer kosta finansieras av Europeiska Socialfonden som stöder projekt som främjar kompetensutveckling och motverkar utanförskap. Enligt Vendela Muhrén är (o)Likabehandlingsprojektet unikt i sitt slag.

– Jag har inte hittat något liknade projekt i den här storleken i Sverige. Däremot är det flera som är intresserade av det vi gör, bland annat Hässleholms kommun och Polismyndigheten i Skåne, säger Vendela Muhrén.Röster om projektet:

Ann-Christine Jensen, Granlunda förskola

– Förmiddagen med Gillis Herlitz var jättebra. Men eftermiddagen var inte lika bra. Etapp 2 är rolig. Det är roligt att träffa folk från andra arbetsplatser. Vi ses ju aldrig annars. Men överlag så är det väl inget nytt. Detta är inget jag kan ha nytta av i mitt arbete.

Jane Svensson, Solrosen förskola

– Även om det kanske inte är så mycket nytt så kan man säga att man får en bra uppdatering. Under Etapp 2 var det bra att vi själva inte fick välja plats utan blev placerade. Jag har suttit och pratat med folk från äldrevården och räddningstjänsten. Det är kul.

Annons

Andreas Bergenholtz, räddningstjänsten

– Gillis Herlitz var jättebra. Även om han inte sa något direkt nytt så kunde han förmedla det på rätt sätt. Det var roligt och lätt att lyssna på. Eftermiddagen på Etapp 1 var inte lika bra. Det var ointressant och svårt att ta till sig.

Thomas Fernemar, räddningstjänsten

– Eftermiddagen på heldagen var riktigt dåligt. Annars har det varit bra.

Jan Petersson, räddningstjänsten

– Det är ju inget nytt. Såhär är det redan på vår arbetsplats.

Jimmy Olsson, räddningstjänsten

– Det har varit kul att ses vi som är anställda inom kommunen. Vi skulle behöva göra det mer.

Annika Rydén, Örtagårdens förskola

– Jag tycker att det är ett bra intiativ. Och jag gillar idén med en uppföljning, då får man tid att reflektera. Men kursen har varit lite grundläggande. Jag ville nog veta mer. Det mesta visste jag sedan tidigare. Jag kommer inte kunna använda detta i mitt arbete. Lite synd. Det har varit besvärligt att få ihop detta på förskolan, pusslandet med scheman har tagit tid.

Annons

Bodil Kristensson, Pilekvistens förskola

– Förmiddagen med Gillis Herlitz var bra och även eftermiddagen. Jag lärde mig mer om känslan av att komma till ett nytt land och inte förstå någonting.

Johan Silfversten Bergman
Sanna Hjalmarsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons