Annons

70-tal möter leksaksparadis

Platåskor, chockrosa Barbiehus och kobratelefoner blandas när Söderslättsgymnasiets elever ställer ut på Trelleborg museum.
Trelleborg • Publicerad 6 april 2005
Ida Wiberg, Caroline Dribe och Hanna Smedberg har gjort en djupdykning i 70-talet.
Ida Wiberg, Caroline Dribe och Hanna Smedberg har gjort en djupdykning i 70-talet.Foto: 
Sofie Larsson och Helen Frid har undersökt skillnaden mellan Ystad och Trelleborg. Det resulterade i en utställning.
Sofie Larsson och Helen Frid har undersökt skillnaden mellan Ystad och Trelleborg. Det resulterade i en utställning.Foto: 
Anna Strand, Nikki Suhonen, Anna Jönsson och Lina Göransson har samlat alla sina gamla leksaker på Trelleborgs museum. Bild: Tomas Nyberg
Anna Strand, Nikki Suhonen, Anna Jönsson och Lina Göransson har samlat alla sina gamla leksaker på Trelleborgs museum. Bild: Tomas NybergFoto: 

Under ett år har tredjeårselever på Söderslättsgymnasiet jobbat med projektarbeten på Trelleborgs museum. Nu är de äntligen i mål och kan presentera fyra utställningar.

Längst in på andra våningen möts besökarna av en stor modell av Trelleborgs stadsbild. Den har eleverna Sofie Larsson och Helen Frid lånat av stadsbyggnadskontoret på Trelleborgs kommun.

Annons

I sin utställning jämför de städerna Trelleborg och Ystad. De fann många olikheter.

– Ystad har behållit sin gamla stadsbild medan Trelleborg har rivit mycket och satsat på industrier. Detta visste vi inte när vi satte i gång, säger Helen Frid.

De har samlat gamla fotografier för att visa hur städerna har förändrats. De tycker att både Ystad och Trelleborg har sina för- och nackdelar.

– Ystad är ju en väldigt fin stad eftersom så mycket gammalt är bevarat. Men Trelleborg har kunnat utvecklats och växa på grund av sina satsningar, säger Sofia Larsson. I rummet innanför finns de tre övriga utställningarna. Här hittar man bland annat en mäktig leksaksutställning.

– Vi ville samla leksaker från olika tider. Många av sakerna har vi fått låna av privatpersoner. Men de flesta är våra egna leksaker, säger Anna Strand som har samlat utställningen tillsammans med tre klasskompisar.

Här finns inte mindre än tre dockskåp. Ett från sekelskiftet, ett från 70-talet och ett chockrosa Barbiehus från 80-talet.

Bredvid leksakerna ställer Hanna Smedberg, Isa Wiberg och Caroline Dribe ut en 70-talsvärld.

– Vi visste väldigt lite om 70-talet när vi satte i gång. Nu har vi upptäckt hur fult allt var då, skrattar Caroline Dribe.

Tjejerna sitter i en soffgrupp som går helt i orange och brunt. De har skapat en imponerande utställning med skyltdockor och glasmontrar fyllda med lampor, skor och väskor.

Det har blivit många rundor till secondhandaffärer för att hitta sakerna. Och museipersonalen är imponerade.

Annons

– Vi ställer oftas ut äldre föremål. Därför är det kul att elever kommer hit och tänker nytt. Vi kan mycket väl tänka oss att använda denna idé till egna utställningar, säger Maria Jiborn, museipedagog.

Bredvid 70-talsutställningen ställer Peter Mårtensson ut telefoner.

– Telefonen är nog vår tids viktigaste uppfinning. Utan den skulle det varken funnits fax, tv eller datorer, menar han.

De flesta telefoner har han hittat själv genom vänner och loppmarknader.

– Det har blivit många telefonsamtal för att få ihop denna utställning, säger han och ler.

Sofia Bergström

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons