Annons

60 mil för att uppmärksamma utsatta kvinnor

En pilgrimsvandring, ett manifest och en hyllning till starka kvinnor som lever med en otillräcklig ekonomi. Isa De Ros blev så arg på hur samhället behandlar de som inte har pengar att hon gav sig ut från hemmet i Trosa och gick söderut. Nu har hon nått målet – Trelleborg.
Trelleborg • Publicerad 22 augusti 2014
Isa De Ros har vandrat från Trosa till Trelleborg för att uppmärksamma kvinnor i fattigdom.
Isa De Ros har vandrat från Trosa till Trelleborg för att uppmärksamma kvinnor i fattigdom.Foto: Foto: Anette Sjöstrand

Den 7 juli började Isa De Ros sin pilgrimsvandring. Hon startade i Trosa och har nu gått 60 mil. Fast några undantag har hon gjort. När värmen blev för jobbig för hennes fötter fick hon ta bussen någon sträcka. I Linköping blev hon också tvungen att vila upp sig i två veckor. Men sedan fortsatte hon, med ilskan som främsta drivkraft.

- Jag gör en pilgrimsfärd, ett korståg och ett manifest. Det är en hyllning till starka kvinnor som lever med en otillräcklig ekonomi.

Annons

Målet var Trelleborg och i onsdags kom hon fram. Under resans gång har hon pratat med människor som på olika sätt kommer i kontakt med människor i fattigdom.

- Det jag insett är att det är mycket värre än jag trodde. Det är så lätt att hamna i ekonomiska svårigheter och det kan vara svårt att ta sig upp. Var tredje ensamstående mamma lever med stora ekonomiska problem, när man inte har pengar som täcker behoven. Allt fler blir hemlösa, det är inte bara missbrukare som drabbas, säger Isa De Ros.

Hon försöker lyfta frågan om att försörjningsstödet måste bli högre, i dag räcker det inte ens till tre mål mat om dagen. Resultatet har hittills varit frustrerande.

- Alla jag pratar med håller med. Men sen händer det inte så mycket.

Vad ska du göra nu när du nått ditt mål?

- Jag vet inte vad som händer nu. Jag är fortfarande arg.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons