6 juni har blivit dag för folkfest

I Trelleborg blandas det traditionella nationaldagsfirandet med veteranfordon, en internationell matmarknad, gubben Pettson, Nisse Landgren och triathlontävling. Till Anderslöv kommer en grupp tyska vänner och tågar tillsammans med föreningarna genom byn.
Trelleborg • Publicerad 4 juni 2013
Annika Hellman och Ellemina Rasmussen från Trelleborgs scoutkår hissade flaggan under fjorårets nationaldagsfirande i Trelleborg.
Annika Hellman och Ellemina Rasmussen från Trelleborgs scoutkår hissade flaggan under fjorårets nationaldagsfirande i Trelleborg.Foto: Tomas Nyberg

Flaggutdelning, föreningsparad och nationalsång har i år fått sällskap av Trelleborgs första triathlontävling som lockar 230 deltagare.

– Vi vill både ha det traditionella firandet och något nytt och spännande. Något som man inte förväntat sig, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Tävlingen hoppas han kan bli en tradition, precis så som veteranfordonsutställningen blivit.

– Här i Trelleborg har nationaldagsfirandet verkligen blivit en folkfest. Det byggs på hela tiden och ska vara något som man pratar om dagen efteråt, säger han.

För den som inte föredrar sport eller fordon finns det under dagen möjlighet att ”smaka på Europa” på matmarknaden Gourmet Route på Stortorget. För de yngre besökarna blir det en Pettson och Findus-föreställning med Teater K på Rådhustorget samtidigt som det är vernissage på Trelleborgs Museum för en utställning signerad Sven Nordqvist.

Förra året var The Boppers något av ett dragplåster, i år är det trombonisten Nisse Landgren som tillsammans med Bohuslän Big Band spelar på Rådhustorget. De går upp på scenen efter att det mer traditionella firandet med nationalsången, flaggutdelning och talare är avklarat.

– Det är viktigt att det är nationaldagen och att det traditionella också finns med, menar Ulf Bingsgård.

Årets nationaldagstalare är Trelleborgskvinnan Zaiga Magnusson, som bland annat arbetar med Star for life.

I Anderslöv börjar det med samling på torget med konsert av Söderslätts musikkår och därefter en föreningsparad till idrottsplatsen där firandet fortsätter med bland annat nationalsång, högtidstal, korvgrillning och dragkamp.

Till Anderslöv kommer också en grupp besökare från Stralsund som genom Vänskapsföreningen Sverige-Tyskland i Trelleborg har blivit inbjudna att delta i firandet.

– De blir 22 besökare från Tyskland som kommer att gå med i tåget, säger Helge Olsson, Anderslövsbo och medlem i Vänskapsföreningen.

Martin Falkenby
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.