Annons

57-åringens syskon går till angrepp mot polisen

Syskonen till den 57-årige mannen som sköts till döds i Böste har polisanmält händelsen. För att undvika fler dödsskjutningar av det här slaget hoppas syskonen nu på en förändring av både polisens och psykiatrins sätt att arbeta.
Trelleborg • Publicerad 27 januari 2009
Enligt syskonen var 57-åringen i Böste svårt psykiskt sjuk under många år. Syskonen har polisanmält polisens agerande i samband med dödsskjutningen. Bild: Scanpix
Enligt syskonen var 57-åringen i Böste svårt psykiskt sjuk under många år. Syskonen har polisanmält polisens agerande i samband med dödsskjutningen. Bild: ScanpixFoto: 

Mannens ena syster är förtvivlad efter händelse natten till måndagen. Den 57-årige mannen var enligt systern sedan en längre tid tillbaka svårt psykiskt sjuk.

- Han hade varit inlagd för vård och var bara hemma på permission när detta hände, säger systern.

Annons

Polisen hade varit ute i Böste och hämtat mannen vid ett flertal tillfällen innan ingripandet som skulle bli det sista. Syskonen är mycket kritiska till polisens agerande och tycker att det finns många frågetecken att räta ut.

- Vi anser att polisen gått helt fel tillväga. De visste att han var psykiskt sjuk och hade haft med sig både förhandlare och ambulans vid tidigare tillfällen. Men inte denna gången, säger systern. Syskonen har inte fått några andra uppgifter om vad som hände när brodern sköts mer än det som rapporterats i tidningar, radio och tv. Utifrån det tycker systern att polisens agerande starkt måste ifrågasättas.

- Poliserna var fullt utrustade med skyddsvästar och så. De skulle inte behöva skjuta en psykiskt sjuk människa, säger systern.

Hon pekar på ytterligare en omständighet som hon och hennes syskon vill ha klarhet i. Polisen uppgav i gårdagens TA att man avstått från att kontakta sjukvården för att få ett vårdintyg för att kunna omhänderta mannen för vård eftersom de "brukar kräva direktkontakt med patienten för att utfärda ett sådant intyg". Systern menar att det redan fanns ett intyg klart och färdigt att hämta i Malmö. - Enligt psykiatrin i Malmö hade polisen redan tidigare hört av sig och ville ha intyg men de hämtade aldrig ut det, säger systern.

Hon har förståelse för att grannar känt sig hotade av och rädda för brodern och försvarar inte hans agerande.

- Det är själva ingripandet mot honom som gått fel, liksom andra ingripanden mot psykiskt sjuka, säger systern.

Genom sin polisanmälan vill syskonen få uppmärksamhet kring faLLet och förebygga att fler psykiskt sjuka råkar illa ut i kontakten med polisen.

- Det måste till något som förändrar polisens och psykiatrins arbete, säger systern.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons