55 miljoner kan satsas på Pågatåg

Trelleborg är beredda att satsa 35 miljoner kronor för att få Pågatåg till 2014. Kommunen vill även lägga ytterligare 20 miljoner kronor på att bygga om centralstationen. "Det är surt att behöva betala så mycket pengar men det är det värt", säger Ulf Bingsgård (M).
Trelleborg • Publicerad 20 februari 2009
Trelleborg är beredda att satsa 35 miljoner kronor för att få Pågatåg till 2014. Kommunen vill även lägga ytterligare 20 miljoner kronor på att bygga om centralstationen.
Trelleborg är beredda att satsa 35 miljoner kronor för att få Pågatåg till 2014. Kommunen vill även lägga ytterligare 20 miljoner kronor på att bygga om centralstationen.Foto: 

Diskussioner om Pågatåg mellan Malmö och Trelleborg har pågått under en längre tid. Nu verkar det dock vara dags att skrida till verket. Trelleborg och Vellinge öppnar upp för att betala drygt 30 miljoner var för att få Pågatåg till 2014.

- Vi har diskuterat det så pass länge så för min del är det nog nu. Nu måste vi sätta ner foten. Det är så pass viktigt att utveckla Trelleborg och det vi investerar i kommer vi få tillbaka, säger kommunalrådet Ulf Bingsgård.

Utbyggnaden kostar sammanlagt 440 miljoner kronor och Banverket står för större delen av den kostnaden. Medfinansiärer är även Malmö stad som går in med 35 miljoner och Region Skåne som bidrar med 10 miljoner kronor. Resterande 70 miljoner är det tänkt att Trelleborg och Vellinge ska dela på.

Enligt kommunalrådet Ulf Bingsgård ställer sig Trelleborgs kommun positiva till satsningen. Och ett beslut i frågan kan komma snabbt.

- Min förhoppning är att vi ska få ett beslut i kommunstyrelsen nu i mars månad, säger han.

Villkoret är då att Pågatåget börjar rulla under 2014.

Utöver bidraget till Banverket måste Trelleborg även rusta upp centralstationen.

- Vi får bygga om centralstationen så att den är anpassad för Pågatåg.

- Men det är rimligt att hamnbolaget står för den upprustningen. Det kommer att kosta några miljoner att bygga om området med nya cykelvägar, busshållplatser och sådant, säger Ulf Bingsgård.

Att investeringen är berättigad råder det inga tvivel om enligt Ulf Bingsgård.

- Det är viktigt för Trelleborg att ro detta i land. Det är ett tydligt önskemål från trelleborgarna att de vill ha bättre kollektivtrafik och det är tråkigt att den sjätte största staden i Skåne inte har ett fungerande persontåg, säger Ulf Bingsgård.

Redan nästa vecka ska kommunerna sätta sig ned med Banverket och planera projektet.

Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.