Annons

513 protester mot skolnedskärningar

Trelleborgarna revolterar mot de planerade nedskärningarna inom skolan. På onsdagen lämnade Lärarförbundet in 513 namnunderskrifter mot planerna till kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).
Trelleborg • Publicerad 11 juni 2009
Foto: 
Foto: 
Maria Rönn tror att Lärarförbundet hade kunnat samla in ännu fler protester.
Maria Rönn tror att Lärarförbundet hade kunnat samla in ännu fler protester.Foto: 

TRELLEBORG. Kravet från Trelleborgarna är enkelt: låt inte barnen betala krisen. Med andra ord ska skolan undantas från de stora besparingar hela kommunen måste göra nästa år.

– Det som blir en besparing på skolan nu blir en ökad kostnad för hela samhället i morgon, säger Maria Rönn, ordförande för Lärarförbundet i Trelleborg.

Annons

Det är Lärarförbundet centralt som ligger bakom kampanjen "Låt inte barnen betala krisen". Avdelningen i Trelleborg gick ut en lördag i april och samlade in namn som stöd för kampanjen och fick på en dryg timme ihop 200 underskrifter. Sedan dess har listorna legat ute på skolor i kommunen och fram tills i går hade ytterligare drygt 300 personer skrivit på.

– Ifall vi hade varit mer aktiva så hade vi kunnat få många fler namn. Men vi tycker ändå att detta visar att trelleborgarna är engagerade, säger Maria Rönn.

Förutom listorna har förbundet skickat ut vykort till 100 politiker i kommunfullmäktige, skolnämnden samt gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden med samma budskap, undertecknat av någon av förbundets medlemmar. I onsdags skickades ytterligare 100 vykort till Ulf Bingsgård och oppositionsrådet Catherine Persson (S).

Maria Rönn tror att protesterna och utskicken kommer att göra nytta.

– Vi tror att våra politiker är så pass lyhörda att de inser att detta är viktigt, och att det engagerar medborgarna, säger Maria Rönn.

Skolnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden måste spara cirka 15 miljoner kronor tillsammans redan i år. Om fullmäktige klubbar igenom besparingsförslaget på måndag tillkommer 5,7 miljoner kronor bara för skolnämnden nästa år. Men enligt skolnämndens beräkningar räcker inte det, nämnden kommer att drabbas av ytterligare kostnader och uteblivna kompensationer på ytterligare knappt 20 miljoner kronor.

Gustav Svensson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons