Annons

500 råttor fångade på en månad

De nya intelligenta råttfällorna har visat sig vara effektiva. Sedan december har antalet råttor blivit nästan tusen färre inne i centrum.
Trelleborg • Publicerad 21 april 2012
I slutet av mars installerades råttfällorna på nya placeringar. Roger Andersson från tekniska förvaltningen ser på när Rickard Ujcuc från Anicimex installerar en fälla på Agatan.
I slutet av mars installerades råttfällorna på nya placeringar. Roger Andersson från tekniska förvaltningen ser på när Rickard Ujcuc från Anicimex installerar en fälla på Agatan.Foto: Claes Nyberg
Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Foto: 

– Jag vill inte säga var vi har problem med råttor. Då blir det hysteri direkt. Men det är klart att de drar sig till restaurangerna inne i stan. Så har det ju alltid varit, säger Roger Andersson, enhetschef på rörnät i Trelleborgs kommun.

Problem med råttor har alltid funnits i Trelleborg. De gnager sönder ledningar och skrämmer folk. Den vanligaste lösningen har varit gift i rörledningarna under jord. Men sedan december prövar kommunen en ny, betydligt dyrare metod. För 160 000 kronor om året hyr man tio fällor av Anticimex i tre år. De flyttas var tredje månad. Under första omgången togs 463 råttor.

Annons

– Det är vi nöjda med. Det är bra, säger Roger Andersson.

I slutet av mars flyttades alla tio fällorna till nya platser. Bland annat placerades en i närheten av statyn Böst i korsningen Algatan och C B Friisgatan. De nya placeringarna visade sig vara rätt. På mindre än en månad har nästan 500 råttor fångats av fällorna.

– Ja, 498 stycken. Jag tror att vi har haft tur och hittat ett deras tillhåll, säger Roger Andersson.

Nu vill man minska på giftet och hoppas att fällorna ska hålla råttorna borta. Konstruktionen är mer komplicerad än vanliga fällor. Råttorna lockas ner i ett rör och dödas av ett spjut i dess botten. En värmesensor känner av att något har blivit fångat och släpper sedan ut råttan som flyter iväg i en vattenledning. En datorbox skickar sedan iväg ett meddelande om att en råtta blivit fångad.

Louise Löfgren
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons