Annons

500 får tycka till om klimatarbetet

I dagarna får 500 slumpvis utvalda personer i Trelleborg en enkät om klimatarbetet i kommunen. – Det är en chans att påverka, säger Anitha Ljung.
Trelleborg • Publicerad 9 februari 2006
För ett år sedan fick Trelleborgs kommun bidrag för att minska växthusgaserna. Bild:Hasse Holmberg/PRESSENS BILD
För ett år sedan fick Trelleborgs kommun bidrag för att minska växthusgaserna. Bild:Hasse Holmberg/PRESSENS BILDFoto: 

Anitha Ljung, kommunens Agenda 21- och Klimp-samordnare och Greger Persson, på Kommunal tekniks gatuavdelning, presenterade i går enkäten.

– Vår ambition är att bedriva folkbildning och sprida information kring klimatfrågan de närmaste åren. Enkäten är startskottet, säger Anitha Ljung.

Annons

Enkäten innehåller frågor om hur mycket man värderar klimatfrågan, vad man själv är villig att bidra med för att minska växthuseffekten, vad man anser om miljöbilar, solfångare och fjärrvärme. Det finns även möjlighet att anmäla sitt intresse för att delta i aktiviteter och försök att ändra sina egna transportvanor och energiförbrukning.

I februari förra året beviljade Naturvårdsverket kommunen ett bidrag på 17,7 miljoner kronor till klimatinvesteringsprogram (Klimp). I programmet ingår satsningar på fjärrvärme, solfångare, miljöbilar, information och folkbildning.

Under året satsar kommunen på att bygga ut fjärrvärmen, ett nytt fjärrvärmeverk ska byggas norr om det kommunala växthuset.

En solfångare på badhuset eller annan kommunal fastighet planeras.

Miljöbilssatsningen går ut på att sprida kunskap bland företag, privatpersoner och kommunala verksamheter om betydelsen av miljöfordon.

– Ett mål på sikt är att kommunen ska utrustas med 400 miljöbilar, säger Greger Persson, projektledare.

Enkäten ska ge kommunen en fingervisning om vad trelleborgarna själva tycker.

– Vi vill veta vad folk ställer sig till kommunens klimatarbete, vad de tycker är viktigt att vi jobbar med. Här finns en chans att påverka projektens utformning. Vi tror också att enkäten i sig kan lyfta klimatfrågan, säger Anitha Ljung.

För att enkäten ska bli tillförlitlig krävs att minst 60 procent svarar

– Svarar man på enkäten deltar man i utlottningen av en ny cykel. Det är nog en bra morot, säger Greger Persson.

Annons

Jessica Bloem Pettersson

0410-545 69

Jessica.bloem.Pettersson@allehandasyd.se

Fakta

Riksdagen har hittills avsatt 1,24 miljarder kronor till klimatinvesteringsprogram (Klimp). Klimp syftar till att minska utsläppen av växthusgaser och att stimulera kommuner, företag och andra aktörer att göra långsiktiga investeringar som minskar miljöbelastningen.

Källa: Naturvårdsverket

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons