Annons

50 helande år på verkstaden

På måndag har det gått exakt 50 år sedan Arne Burehed fick anställning på Ekstrands Reparationsverkstad i Västra Värlinge. Jobbet är likadant i dag som då – omväxlande för varje dag, försäkrar han.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2008
Det finns två Arne på Ekstrands Reparationsverkstad. Men bara Arne Burehed har jobbat där i 50 år. Bild: Claes Nyberg
Det finns två Arne på Ekstrands Reparationsverkstad. Men bara Arne Burehed har jobbat där i 50 år. Bild: Claes NybergFoto: 

- De kallar oss för Arne och Arne. Vi är envisa och duktiga, det är nog därför

verkstaden har överlevt så länge, säger Arne Burehed.

Annons

Han får medhåll av sin chef Arne Ekstrand, vars farmor och farfar startade reparationsverkstaden i början av 1900-talet. Flertalet av de små konkurrerande verksamheter som fanns i trakten då har försvunnit med tiden.

- I dag ligger den närmsta liknande verkstaden i Staffanstorp, säger Arne Burehed.

- Och det här är ju ingen bilverkstad heller. Det heter ju reparationsverkstad, betonar Arne Ekstrand.

Och även om Arne och Arne mer och mer riktat in sig på personbilar genom årens lopp så har de fortfarande kontakt med jordbrukare - deras största kunder då Arne Burehed anställdes 1958. Då tillverkade de traktorvagnar och underhöll jordbruksverktyg.

- Fast jag skodde aldrig några hästar. Men några däruppe i byn kom hit med hästar då och då, berättar Arne Burehed.

I takt med att jordbruken blivit större har också maskinparkerna växt och underhållet ligger nu i större firmors händer, berättar Arne Ekstrand.

Bland de mer trogna kunderna finns församlingar.

- De kommer hit med kyrkogårdsstaket och grindar, så vi svetsar gjutjärn till dem. Knappt någon annan gör sånt här längre, säger Arne Burehed.

Hur de ska fira hans 50 första år på jobbet är hemligt.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons