Annons

50-årig traktor går fortfarande i fält med ärtor

I uppförslutet stånkar traktorn. Det hörs att den arbetar tungt med en tolv meters ringvält. Men det har den rätt att göra med tanken på att traktorn är femtio år gammal.
Trelleborg • Publicerad 15 april 2005
Den har just börjat sin femtionde säsong, en Bolinder Munktell av 1955 års modell. Lars Persson i Södra Åby använder den för lättare jobb, till exempel att välta sina ärtfält. Bild: Claes Nyberg
Den har just börjat sin femtionde säsong, en Bolinder Munktell av 1955 års modell. Lars Persson i Södra Åby använder den för lättare jobb, till exempel att välta sina ärtfält. Bild: Claes NybergFoto: 

Lars Persson, som driver lantbruk i Södra Åby, kör med stolthet sin Bolinder Munktell av 1955 års modell när han välter fältet där han sått konservärtor på förmiddagen. Traktorn går som en klocka efter 50 års tjänst.

– Jag använder den bara till lättare jobb, säger Lars Persson. Här är den perfekt för jag vill inte göra så tunga spår.

Annons

Traktorn såldes av Wickströms Maskinaffär i Trelleborg på den tiden när telefonnumren var fyrsiffriga. Såvitt Lars Persson vet har den bara varit på verkstad en gång, någon gång på tidigt 60-tal då störtbågen monterades.

– Den startade direkt i dag trots att den stått hela vintern.

Traktorn är lite rostig här och där, lite oljig.

– Jag är inte mycket för att putsa och polera. Det är ålderns patina, säger Lars Persson och klappar traktorn ömt på motorhuven.

Detta är första säsongen för Lars Persson med konservärtor. Han har kontrakt på 8,5 hektar ärtor och är precis klar med sådden. När odlingskontraktet var klart fick han köpa stödrätter på internet.

– Det är en ren lycka att få kontrakt på ärtor, säger han.

Det är bra ekonomi i ärtodlingen. Dessutom passar ärtorna in i den sydskånska växtföljden.

– Det är viktigt att få en bra växtföljd för att höja avkastningen, säger Lars Persson. På det här fältet på 8,5 hektar har jag kört ut 600 kilo kaliumgödning men ingen kväve eller fosfor.

Kostnaderna för insatsvaror blir alltså låga samtidigt som ärtorna skördas redan i juni, vilket ger honom valet mellan raps och vete att odla efter ärtorna. Innan fältet godkändes för ärtodling av Findus togs svampprover. Findus styr sedan hela odlingen, inklusive skörden.

– Jag får bara spruta ogräset med preparat som godkänts av Findus, säger Lars Persson.

Annons

– Egentligen behöver jag inte välta, men gör det för att trycka ner sten. Vi har haft ett fantastiskt vårbruk. Jag väntar mig att betorna ska komma upp nästa vecka.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SÖDRA ÅBY
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons