Annons

5 000 ålar flyttade till Börringesjön

I går fick Börringesjön 5 000 nya boende. Då släpptes babyålar i sjön som ska få växa till sig. Om tio till femton år är de redo att fiskas upp av fiskaren Per-Erik Persson.
Trelleborg • Publicerad 22 juni 2005

Jag har planterat ål här varje år sedan 70-talet. Men jag fiskar också i Fjällfotasjön och i havet, berättar han.

Han är oroad över ålfiskets framtid. Ål börjar bli en bristvara inom EU och i Bryssel diskuteras någon form av förbud. Per-Erik Persson hoppas att det enbart kommer innefatta fritidsfiskare. Men man vet aldrig. Fiskeriverket i Sverige har ännu inte tagit ställning i frågan.

Annons

– Egentligen är det EU som förstör ålfisket. Genom att exportera en stor mängd ål ställer man till det för sig själv. I Kina har man fiskat slut på ålen och importerar därför. Det är bättre att förbjuda export av ål inom EU, säger Curt Jelin och tittar ner på tre lådor av små sprattlande ålar som snart ska komma till sitt nya hem.

Curt Jelin kommer från Scandinavian silver eel i Helsingborg som importerar och odlar upp ål, som sedan planteras i Sverige.

De tre lådorna som innehåller 5 000 ålar kostar cirka 18 000 kronor. Sedan mitten av 80-talet ger Fiskeriverket ekonomiskt stöd för ålplantering.

När han lyfter på locket för att visa de sprattlande små ålarna är det många som försöker smita och hamnar i gräset. Curt Jelin kastar sig snabbt över dem för att stoppa tillbaka dem i lådan. De ligger förpackade i en liten mängd vatten. Vid sidan av ålarna står en liten bägare med is.

– Ålarna måste transporteras svalt för att må bra, förklarar Curt Jelin.

Sen är det dags för ålarna att släppas i vattnet. Per-Erik Persson kör ner dem till en brygga vid den östra sidan av sjön.

– Innan man häller i dem är det bra att plaska lite. Då skrämmer man bort gäddor och andra stora fiskar som kan tänkas vara intresserade av att äta upp ålarna, säger Curt Jelin.

Bryggan flyter på vattnet vilket gör att ett plaskande uppkommer när man går ut på den.

Per-Erik Persson tar försiktigt en låda i taget och häller ut de sprattlande ålarna i sjön.

– Nästan omedelbart simmar de ner till botten där de gömmer sig tills mörkret kommer. Först då vågar de sig ut på upptäcktsfärd. Ålar är väldigt bra på att undvika att bli ätna, berättar Curt Jelin.

Annons

Ålarna, som nästan enbart är honor, har kläckts i Sargassohavet och sedan simmat till England där de har fångats upp. En del av dessa kommer att via åar hitta ut till havet igen och sedan börja sin färd tillbaka till Sargasso för att göra nya ålar.

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

Sofia Bergström sofia.bergstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons