Annons

45-åring får fängelse för förtal

Kvinnan och hennes familj, vänner och arbetsgivare fick under ett års tid meddelanden med kränkande innehåll och privata intima bilder. En 45-årig trelleborgare döms nu till ett års fängelse för att ha legat bakom smutskastningen av kvinnan.
Trelleborg • Publicerad 21 februari 2011

45-åringen kom i kontakt med kvinnan via internet. Han ska enligt domen bland annat ha gett kvinnan presenter och bjudit henne på en resa. Men relationen utvecklades inte på det sätt som den 45-årige Trelleborgaren önskade.

Hösten 2009 började kvinnan få olustiga sms skickade till sin mobiltelefon. Innehållet blev allt grövre och innehöll även privata intima bilder som kvinnan haft i sin egen dator.

Annons

Kvinnan ska tillsammans med en väninna ha lyckats stoppa att en facebook-sida skapades i kvinnans namn och där bilderna höll på att läggas ut.

Kvinnan flyttade från Skåne och hoppades att situationen skulle lugna ner sig. Men det gjorde den inte. Den 45-årige mannen ska ha fortsatt att skicka meddelanden om att saker skulle hända, satt upp lappar på skolan där kvinnans barn gick och även skickat meddelanden till bland annat kvinnans föräldrar, vänner och arbetsplats.

Mannen anhölls i höstas och satt sedan häktad i två månader. Trots att 45-åringen var häktad lyckades han skicka iväg ett brev med kränkande formuleringar till kvinnans arbetsplats.

Mannen släpptes ur häktet och fick besöksförbud. Trots det tog han kontakt med kvinnan både via brev och sms. 45-åringen sitter sedan i december åter häktad.

Mannen åtalades på 17 punkter, bland annat för ofredande, förtal, grovt förtal, dataintrång, överträdande av besöksförbud och bedrägeri. Målsäganden var inte bara kvinnan utan även andra personer som mannen skickat meddelanden till.

45-åringen har nekat till samtliga gärningar och hävdat att någon försöker sätta dit honom. Men de tekniska undersökningar som gjorts av datorer, mobiltelefoner och USB-minnen binder enligt tingsrätten mannen till de påstådda brotten.

Tingsrätten anser att brottsligheten är "omfattande och i stora delar allvarlig". 45-åringen döms därför på samtliga åtalspunkter till ett års fängelse. Han ska även betala sammanlagt omkring 184 000 kronor i skadestånd varav 99 000 till den drabbade kvinnan.

Henrik Kilefors
Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons