Annons

43 byggare ut i strejk i Trelleborg

Den varslade strejken mot Peab träder i kraft i dag på onsdagsmorgonen. Två byggprojekt i Trelleborg och ett i Ystad kommer att stå stilla till följd av strejken.
Trelleborg • Publicerad 18 april 2007

Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggnadsindustrier sade ja men Byggnads sade i går nej till medlarnas bud och strejken var därmed ett faktum. Strejken mot Peab, som omfattar drygt 800 anställda på ett 40-tal arbetsplatser runt om i landet, träder därmed i kraft på onsdagsmorgonen, enligt Byggnads ordförande Hans Tilly.

Peabs byggen på Stavstensudde och på fastigheten Kronan 2 i Trelleborg kommer nu att försenas när sammanlagt 43 byggarbetare går ut i strejk. I Ystad går tio byggarbetare, som jobbar på Regementsområdet ut i strejk.

Annons

– Dessutom varslar vi om strejk mot Skanska, NCC och JM, sade Hans Tilly.

Det nya strejkvarslet omfattar cirka 1500 anställda på olika håll i landet varav 267 anställda i Skåne. Det omfattar dock inga byggprojekt i sydvästra och sydöstra Skåne. Varslet träder i kraft fredagen den 27 april klockan 05.00. Därmed har Byggnads varslat om strejk för totalt cirka 2300 byggnadsarbetare runt om i landet.

Enligt Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier, visar Byggnads svar på budet och stridsåtgärderna att Byggnads har förlorat kontroll över situationen.

– Medlarna har gått Byggnads till mötes så långt att det inte fanns mer att ge. Men det räckte inte, sade Bo Antoni.

Han förklarar fackets agerande med "bitterhet över utgången i målet i Europadomstolen tidigare i år", där de så kallade granskningsarvodena behandlades.

Magnus Aspegren/TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons