Annons

400 000 till skolkultur för högstadiet

Trelleborg får 400 000 kronor av Statens kulturråd för att få in mer kultur för eleverna i sjuan, åttan och nian. Bland annat ska Jan Troells film Maria Larssons eviga ögonblick användas som inspiration.
Trelleborg • Publicerad 20 maj 2009
Amanda Ooms spelade huvudrollen i Maria Larssons eviga ögonblick (bilden från galapremiären i Lund) som ska inspirerade elever i Trelleborg att skapa själva. Foto: Patrick Persson
Amanda Ooms spelade huvudrollen i Maria Larssons eviga ögonblick (bilden från galapremiären i Lund) som ska inspirerade elever i Trelleborg att skapa själva. Foto: Patrick PerssonFoto: 

– Skolorna får själva komma in med önskemål om vad de vill göra, säger Barbro Ekerlund, utvecklingssamordnare på skolförvaltningen i Trelleborg.

Meningen är att projektet som spänner över läsåret 2009-2010 ska ha fem huvudspår.

Annons

– Samarbetet mellan lokala kulturarbetare och skolorna ska stärkas, bland annat med en kulturarbetarpool, säger Barbro Ekerlund.

Andra spår bli att skolorna ska bli bättre på att byta erfarenheter och göra handlingsplaner för att skapa struktur på kulturen i skolan.

– Dessutom ska eleverna få chansen att besöka någon stor regional kulturinstitution, som Stadsteatern i Malmö till exempel, säger Barbro Ekerlund.

Och under skolåret är det tänkt att filmen Maria Larssons eviga ögonblick i regi av Jan Troell efter en bok av hans hustru Agneta Ulfsäter-Troell ska inspirera eleverna till eget skapande.

Meningen är att eleverna ska skapa sina egna historier, berätta om sina egna eviga ögonblick, med utgångspunkt från filmen. Det kan ske i form av bild, foto, film, skrivande, dans, teater eller andra kulturformer.

Berättelserna i skrift är tänkta att samlas och tryckas i en gemensam bok. Dessutom planeras en gemensam vernissage på kommunens olika kulturinstitutioner.

– Museet kommer också att visa en utställning om filmen under hösten, säger Barbro Ekerlund.

Utställningen bygger dels på foton från filmen, dels på Maria Larssons egna fotografier. Meningen är att ett pedagogiskt program i anslutning till utställningen ska arbetas fram av museipedagogerna i samarbete med lärare från de olika skolorna.

Projektet har redan startat med en upptakt för lärare med visning av Maria Larssons eviga ögonblick samt medverkan av Agneta Ulfsäter-Troell.

Lasse Bryggare lasse.bryggare@allehandasyd.se
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons