Annons

3G-mast planeras i salamanderns land

Företaget 3GIS vill bygga en mast och en teknikbod i närheten av Smyge kärr. Men i kärret och i området runt omkring ryms flera sällsynta djurarter.
Trelleborg • Publicerad 5 februari 2007
Den sällsynta vattensalamandern lever på olika ställen i området där 3GIS nu vill bygga en 24 meter hög mast.ARKIVBILD: CLAES NYBERG
Den sällsynta vattensalamandern lever på olika ställen i området där 3GIS nu vill bygga en 24 meter hög mast.ARKIVBILD: CLAES NYBERGFoto: 

Företaget 3G Infrastructure Services AB ansökte i mitten av januari om att få bygga en 3G-mast med tillhörande teknikbod i Smygehamn.

Anläggningen tar enligt bygglovsansökan 50 kvadratmeter i anspråk och den flaggstångsliknande masten ska bli 24 meter hög. Masten är placerad på fastigheten Östra Torp 39:1, området mitt emot Hamnkrogen norr om väg 9. Här ligger Smyge kärr och i området lever rödlistade djurarter som vattensalamandern som är fridlyst och strandpaddan som är starkt hotad.

Annons

– Det är ett område med rödlistade arter. Och de står inte som spön i backen i kommunen precis, säger Matthias Müller på miljöförvaltningen. Hösten 2005 räknade personal från miljöförvaltningen hur många vattensalamandrar som har området som hemvist. Man hittade även utrotningshotade strandpaddor. Resultatet låg till grund för en ansökan om bidrag för att göra en större inventering av Smyge kärr och för att utveckla området. Trelleborgs kommun fick 250000 kronor i statligt bidrag, så kallat NIP-bidrag, för att genomföra arbetet och kommunen bidrar själv med lika mycket pengar.

– Projektet ska fortsätta i år. Vi ska göra en florainventering och även titta på bottenfaunan i kärret och i bäckflödet, säger kommunekologen Cathrine Ek.

Nu riskerar dock projektet att krocka med byggandet av en 3G-mast.

– Det är viktigt att vi från natursidan är med från början i det här. Det är till exempel viktigt vilken årstid man börjar bygga för att inte störa viktiga platser för vattensalamandrarna, säger Catherine Ek. Ärendet om bygglov ligger på stadsbyggnadskontorets bord.

– Vi har skickat ut brev till grannar och internt till andra förvaltningar inom kommunen för att få in deras synpunkter, säger Bengt Gullstrand på stadsbyggnadskontoret.

Att bygga en 3G-mast kan störa de hotade arterna i området.

– Det skulle man mycket väl kunna tänka sig, säger Matthias Müller på miljöförvaltningen.

På stadsbyggnadskontoret vill man i dag inte säga något om hur förekomsten av hotade djurarter kommer att påverka beslutet om bygglov.

– Det är möjligt att det att det gör. Jag vill inte säga mer om det i nuläget eftersom det är en del av bygglovshanteringen, säger Bengt Gullstrand.

Magnus Aspegren

Annons

0410-545 31

magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons