Annons

39 konstnärer på två timmars konstrunda

Det går både att få kvantitet och kvalitet när man åker på konstrunda. Följ med på en tvåtimmarstur på Söderslätt med konst i sikte.
Trelleborg • Publicerad 2 april 2010
Foto: 
14.35 Böste. "Ung konst" kallar de 17 eleverna från Söderslättsgymnasiet sin utställning på Lerkulan i Böste. En av eleverna är Maria Rönn som helt oväntat sålde en av sina mangateckningar under fredagens vernissage.
14.35 Böste. "Ung konst" kallar de 17 eleverna från Söderslättsgymnasiet sin utställning på Lerkulan i Böste. En av eleverna är Maria Rönn som helt oväntat sålde en av sina mangateckningar under fredagens vernissage.Foto: 
14.50 Dalköpinge. Ingmar Aldenhov har deltagit i konstrundan i 15 år. Genom åren har han skaffat sig en trogen publik. "De kommer för mina bilder. Det gör att de känns utvalda på något sätt", säger han.
14.50 Dalköpinge. Ingmar Aldenhov har deltagit i konstrundan i 15 år. Genom åren har han skaffat sig en trogen publik. "De kommer för mina bilder. Det gör att de känns utvalda på något sätt", säger han.Foto: 
14.12 Brönnestad. I den gamla skolan bor Thomas Persson och hans fru Birgitta. De har en verkstad där de tillverkar smycken av halvädelstenar. Under påsken visar de smyckena tillsammans med tre konstnärers målningar.
14.12 Brönnestad. I den gamla skolan bor Thomas Persson och hans fru Birgitta. De har en verkstad där de tillverkar smycken av halvädelstenar. Under påsken visar de smyckena tillsammans med tre konstnärers målningar.Foto: 
Foto: 
13.33 Grönby. På Galleri Alma ställer fyra konstnärer ut måleri, grafik, keramik och glasfusing. Väggarna i det lilla stallet är fyllda av verk i skilda stilar och tekniker.
13.33 Grönby. På Galleri Alma ställer fyra konstnärer ut måleri, grafik, keramik och glasfusing. Väggarna i det lilla stallet är fyllda av verk i skilda stilar och tekniker.Foto: 
13.55 Jordberga. Konstexpo med 13 olika konstnärer. Olle Conradsson från Sundbyberg och Gunnar Richt från Beddingestrand studerar ett av verken, kallat "I femte led", där konstnären Alf Björk har samlat jord från de platser hans släktingar fem generationer bakåt i tiden bodde.
13.55 Jordberga. Konstexpo med 13 olika konstnärer. Olle Conradsson från Sundbyberg och Gunnar Richt från Beddingestrand studerar ett av verken, kallat "I femte led", där konstnären Alf Björk har samlat jord från de platser hans släktingar fem generationer bakåt i tiden bodde.Foto: 

Söderslätt. Klockan tio över ett bär det av från Trelleborg. Vi bestämmer oss för att direkt köra till kommunens norra delar och hamnar efter tjugominuter på en vackert belägen gård utanför Grönby. Här samsas fyra konstnärer om utrymmet i ett gammalt stall och en strid ström av besökare kommer och går.

– Det var mycket folk redan när vi öppnade klockan elva. Det bådar ju gott, säger Marianne Larsson som är en av de fyra utställarna på Galleri Alma.

Annons

Ulla Valentin från Staffanstorp besöker galleriet för första gången och det var mest en slump att hon och hennes sällskap hamnade just här.

– Vi har varit i Svedala innan. Och så såg vi skyltarna här när vi körde, säger hon och berättar att det varit positiva överraskningar att köra på "vinst och förlust".

Efter en stund bär det vidare och den värmande vårsolen har tittat fram och vi kör vidare mot Jordberga och deras Konstexpo. I en stor gammal tegelbyggnad visas verk från 13 olika konstnärer. Gunnar Richt från Beddingestrand är ute på sin årliga konstrunda tillsammans med vännen Olle Conradsson från Sundbyberg.

– Vi kom på att det är tionde året i år, säger han.

Jordberga är deras första stopp för dagen och de tänker besöka fler ställen i närheten.

– Det är inte lätt att välja. Det finns alldeles för mycket fint, säger Olle Conradsson.

Dags att sätta sig i bilen igen och köra vidare. Denna gång väster ut mot Brönnestad. Här följer vi de små nummerskyltarna tills vi kommer fram till en gammal skola. Här kliver man rakt in i en liten verkstad där Thomas Persson sitter och slipar stenar. Av stenarna gör hustrun Birgitta smycken. Hon och tre andra konstnärer samsas om utrymmet i den gamla skolan.

– Vi för lite statistik och vi är nog uppe i över 75 besökare i dag, säger Sven-Gunnar Svensson.

Nästa stopp blir Böste där Lerkulan fyllts av fotografier, teckningar och målningar gjorda av 17 estetelever. Maria Lönn är en av dem och hon fick helt oväntat sålt en av sina mangateckningar redan första dagen.

– Det är första gången så det var kul, säger hon och visar teckningen som fått en liten röd prick.

Annons

Rundans sista stopp blir hos Ingmar Aldenhov i Dalköpinge. Han är veteran i sammanhanget och varit med på konstrundor i 15 år. I år är utställarna fler än någonsin.

– På sikt tro jag att det är bra. Det skapas ett intresse kring konsten, säger han och konstaterar att långfredagen trots det varit ett normalår när det gäller antalet besökare.

Olof Broddesson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons