33 miljoner kan rädda budgeten

Även i år får Trelleborgs kommun ett oväntat tillskott i kassan i form av återbetalda sjukförsäkringspremier från Afa Försäkring. 33 miljoner kronor kommer att betalas ut i slutet av året.
Trelleborg • Publicerad 6 september 2013

Kommunen hade budgeterat för ett överskott på 36 miljoner men enligt den senaste delårsrapporten blir det ett plus på betydligt blygsammare fyra miljoner. 33 miljoner extra kommer alltså att sitta som hand i handske.

Men enligt kommunalrådet Ulf Bingsgård är det inte säkert att pengarna används för att rädda det budgeterade överskottet. Man kan också tänka sig att kommunen går ifrån det finansiella målet och spenderar en del av pengarna.

– I första hand får vi säkerställa att vi har god ekonomi, men om vi hittar något som vi kan lägga pengar på som inte räknas som en investering, till exempel eftersatt underhåll, så är det också tänkbart, säger Ulf Bingsgård och nämner en upprustning av Trelleborgen som ett exempel.

2012 fick Trelleborgs kommun tillbaka 34,7 miljoner kronor av Afa. Då gällde det inbetalda sjukförsäkringspremier för anställda under åren 2007 och 2008. De pengar som betalas tillbaka i år rör 2005 och 2006. Sammanlagt är det kring 11 miljarder kronor som Afa betalar tillbaka till Sveriges kommuner.

Anledningen till återbetalningen är att ersättningarna till sjukskrivna blivit betydligt mindre än väntat.

Enligt kommunens ekonomichef Agneta Sjölund kan Afa komma att betala tillbaka premier även nästa år, men det är inget som kommunen vågar räkna med.

Lina Campbell
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.