Annons

31,2 milj för renovera kyrka

En totalrenovering av Maglarps nya kyrka kostar 31,2 miljoner kronor. Det har en konsult som Svenska kyrkan anlitat slagit fast efter en noggrann utredning och skadeinventering av den förfallna kyrkobyggnaden.
Trelleborg • Publicerad 1 september 2004

Enligt rapporten är skadorna på kyrkan i dag "nästintill oöverskådliga". De beskrivs som omfattande både på in- och utsidan. Det handlar bland annat om rötskador, mögel och frostskadat tegel. Dessutom behöver hela taket läggas om.

Av rapporten framgår också att Maglarps nya kyrka skulle ha byggnadstekniska brister som gjorde att kyrkan redan vid sitt 25-årsjubileum 1934 hade problem med yttermurarna. De höll inte tätt mot inträngande vatten och delar fick täckas med plåt.

Annons

Även invändigt syntes skador i kyrkan tidigt, enligt rapporten, som menar att det beror på svagheter i en del av takstolarna.

Enligt kostnadskalkylen som gjorts så skulle en renovering av kyrkan till en modern gudstjänstlokal alltså kosta 31,2 miljoner kronor. Den högsta enskilda kostnaden rör renoveringen av fasaden på närmare 6,5 miljoner kronor. Bara att sanera och iordningställa orgeln kostar nära 2 miljoner kronor.

Skadeinventeringen och kostnadskalkylen har Svenska kyrkan nu skickat som bilaga till Hammarlövs församlings senaste yttrande till Regeringsrätten.

I yttrandet menar man att det är orimligt att församlingen ska bekosta en renovering av kyrkobyggnaden.

- Församlingen är medveten om att den kan erhålla kyrkobyggnadsbidrag och kyrkoantikvarisk ersättning till renoveringskostnaderna, men bidragen skulle endast täcka en del av församlingens kostnader, skriver församlingens ombud i yttrandet.

För två år sedan bifogade Svenska kyrkan en annan kostnadskalkyl för renovering av kyrkan. Då handlade det om 10 miljoner kronor plus kostnaden för att renovera orgel och altaruppsats.

Församlingen, som inte anser sig behöva Maglarps nya kyrka, ser helst att den rivs helt och hållet alternativt blir en öppen kyrkoruin. Men något tillstånd till detta har länsstyrelsen inte velat ge utan menar att den ska renoveras. Beslutet har överklagats både till länsrätt och hovrätt som båda gått på länsstyrelsens linje. Sedan fyra år tillbaka ligger ärendet i högsta instans - Regeringsrätten.

Nu har länsstyrelsen i Skåne en månad på sig att lämna in ett nytt yttrande över församlingens senaste uppgifter, först därefter kan Regeringsrätten fatta ett beslut i frågan.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons