Annons

30-tal nya jobb till Trelleborg

(Uppdaterd 15.05) Metso Minerals vill dra ner på fabriken i Skellefteå, men utöka i Trelleborg. I Skellefteå varslar Metso 150 arbetare och tjänstemän, medan fabriken i Trelleborg i stället utökas.
Trelleborg • Publicerad 21 november 2003

- Vi har inlett MBL-förhandlingar i dag, säger Mats Dahlberg, vd på Metso Minerals i Trelleborg. Enligt bolagets förslag skulle det innebära ett 30-tal nya tjänster i Trelleborg. Metso Minerals är en del i Metsokoncernen som har beslutat att driva ett effektiviseringsprojekt, där Metso Minerals ska spara 50-60 miljoner euro årligen. Ett sätt att spara är att koncentrera produktionen till den ena av de båda fabrikerna i Sverige, i Skellefteå och i Trelleborg, som tillverkar ungefär samma produkter till gruvindustrin. Enligt bolaget finns det en överkapacitet i Sverige samtidigt som det finns behov av att öka kapaciteten i bland annat Chile och Australien. I det förslag som företaget gett till de anställda och facket skulle det mesta av produktionen koncentreras till Trelleborg. Av de 150 varslade i Skellefteå skulle ett 30-tal erbjudas arbete i Trelleborg i stället. - Det handlar om sex till tio tjänstemän, övriga är kollektivanställda, säger Mats Dahlberg. Förhandlingarna om förslaget pågår och Jan-Inge Olsson, ordförande i fabriksklubben på Metso Minerals i Trelleborg, vill inte uttala sig innan allt är avgjort. - Men det är klart, det är alltid tråkigt om medarbetare blir varslade, säger han. En del produktion ska, enligt förslaget, bli kvar i Skellefteå. Det handlar om områden där den fabriken har en unik kompetens: gummiblandning, laboratorium och materialutveckling. På fabriken i Ersmark utanför Skellefteå arbetar i dag cirka 235 anställda. I Trelleborg finns för närvarande ungefär 200 anställda.

Helena Blendberg helena.blendberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons