Annons

30 fingrar på tangenterna

Fyrhändigt piano har man hört talas om. Men pianofestivalen i Trelleborg bjuder på en spektakulär avslutning med sex händer, sammanlagt 30 fingrar, på tangenterna.
Trelleborg • Publicerad 8 juli 2013
Asuka Nakamura, David Huang och Mats Widlund bjuder på sexhändigt spel som avslutning på Trelleborgs pianofestival på tisdag.
Asuka Nakamura, David Huang och Mats Widlund bjuder på sexhändigt spel som avslutning på Trelleborgs pianofestival på tisdag.Foto: 

- Det är inte så vanligt med stycken skrivna för sex händer, berättar Mats Widlund, som är konstnärlig ledare för pianofestivalen i Trelleborg och en av pianisterna i stycket, som heter "Romance för sex händer" och är skrivet av Sergei Rachmaninov.

De båda andra pianisterna som är med och spelar är David Huang, en svensk-kinesisk pianist, som tillhör de mest lovande i landet, samt Asuka Nakamura från Japan, som studerat piano i Sverige.

Annons

- Jag började spela i Japan, men kom till Sverige för att studera för Staffan Scheja, berättar hon. Jag ville komma till Europa för att studera – den klassiska musiken kommer från Europa och man får en annan känsla för musiken här än i Japan.

Asuka Nakamura är med för första gången på festivalen i Trelleborg och gillar både akustiken i S:t Nicolai kyrka och flygeln som pianisterna spelar på.

- Och så är det roligt att vara fler pianister som ger konsert tillsammans, säger hon. Oftast spelar man ju ensam som pianist.

Pianofestivalens måndagskväll är vikt åt en konsert med Stephen Kovacevich.

- Det är en av världens absolut främsta, säger Mats Widlund. Men han sitter väldigt lågt vid pianot, vi var tvungna att såga av benen på en pianostol för att få den höjd som han vill ha.

Festivalen avslutas sedan med en konsert på tisdagskvällen och som sista nummer alltså Romance för sex hände.

Fotnot: Håll utkik. Recension av pianofestivalen kommer i TA i veckan.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons