Annons

26 miljoner ska sparas på lasarettet

Lasarettet i Trelleborg måste spara 26 miljoner kronor nästa år, och det kan bli aktuellt med personalnedskärningar.
Trelleborg • Publicerad 25 november 2009
Foto: 
Foto: 

TRELLEBORG. – Det kan inte uteslutas, 60-70 procent av våra kostnader är personal. Men om vi tvingas att minska på personalen så blir det i första hand vikariat och pensionsavgångar som inte tillsätts, säger biträdande sjukhuschefen Anders Strömquist.

Sjukhusledningen jobbar för tillfället med ett åtgärdsprogram över hur man ska kunna minska kostnaderna. I planerna just nu finns ingen minskning av antalet vårdplatser. Men att verksamheten kommer att drabbas på ett eller annat sätt är klart.

Annons

– Vi måste se över en väldigt stor del av vår verksamhet. Men procentuellt drabbas vi inte hårdare än andra sjukhus i regionen, säger Anders Strömquist.

En sak som diskuteras är att dra in två tillfälliga tjänster på logopedmottagningen. Nedskärningen skulle innebära att logopeden i Trelleborg inte längre kan göra dyslexiutredningar åt patienter utanför upptagningsområdet. Enligt Anders Strömquist ska de indragna tjänsterna inte påverka patienterna till logopedmottagningen från upptagningsområdet.

– Vi tar självklart ansvar för de patienter vi har i Trelleborg, Vellinge och Svedala. Det här handlar om ifall vi ska göra dyslexiutredningar för andra kommuner, det är det vi ser över nu. Det finns dock inga beslut fattade, säger Anders Strömquist.

I somras beslutades att Trelleborgs lasarett under hösten skulle bistå med utredningar åt andra logopedmottagningar i Skåne. Under hösten genomför logopedmottagningen i Trelleborg 120 externa dyslexiutredningar med hjälp av två vikariat som blev förlängda. Det är dessa vikariat som nu föreslås dras in.

– Det här kommer inte att påverka den ordinarie bemanningen. Vi har fortsatt fyra heltidstjänster, säger verksamhetschefen Anitha Algotsson.

Enligt Anitha Algotsson kommer heller inte köerna till logopedmottagningen i Trelleborg att påverkas av att vikariaten inte förlängs.

– Vi är ålagda att klara vårdgarantin på tre månader och det kommer vi att göra. Det handlar ju också om att ha en vettig arbetsmiljö utan att folk hela tiden klagar på att de inte får hjälp i tid, säger hon.

Sara Riis Hasselskog
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons