Annons

26 barn kvar i skuldfälla

Trots information till samtliga föräldrar i Trelleborg vars barn är registrerade hos kronofogdemyndigheten har inte skulderna minskat.
Trelleborg • Publicerad 7 februari 2005

I höstas startade Kronofogdemyndigheten i Malmö en satsning för att minska antal skuldsatta barn. I många fall är det föräldrarna som ligger bakom skulderna. Skatteskulder är ett exempel.

– Det är vanligt att skatteskulder kommer från aktieförsäljning där vinsten har gått till föräldrarna men skatten läggs på barnet. I detta fall ska vi försöka reda ut så att vinsten går till barnet, menar Tomas Påhlsson från Kronofogdemyndigheten i Malmö.

Annons

I Trelleborg är 26 barn och ungdomar under 18 år registrerade hos kronofogden. De har en total skuld på 220 000 kronor. Många har dock själva satt sig i skuldfällan.

– Den dominerade anledningen till skulderna för barn och ungdomar i Trelleborg är böter. Dessa har de dragit på sig själva, säger Tomas Påhlsson.

I höstas startade kronofogdemyndigheten en satsning på dessa barn. Brev skickades ut till de skuldsatta barnens föräldrar.

– I brevet har vi förklarat hur dessa skulder drabbar deras barn. Det är ingen bra start i livet att vara registrerad hos kronofogden. När ungdomarna flyttar hemifrån kommer de få problem att hyra en lägenhet, det blir svårt att få kreditkort och så vidare, säger Tomas Påhlsson.

Med brevet följde också ett inbetalningskort för hela skulden. Trots detta har få betalat in.

– Satsningen har inte gett så mycket än. Inom hela Skåne är 586 barn skuldsatta. Av dessa har 83 inbetalningar kommit in. 53 av dessa var fullbetalningar. Totalt har vi fått in 122 800 kronor genom detta utskick, berättar Tomas Påhlsson.

Men inga av dessa gällde barn i Trelleborg. Tomas Påhlsson tror att det svaga gensvaret i hela Skåne beror på att många av föräldrarna själva är registrerade hos kronofogden.

– Det handlar om familjer som är utsatta helt enkelt, menar han.

Nu kommer kronofogden att gå vidare genom att titta på de skuldsatta barnens tillgångar.

– Vi hoppas att vår satsning kommer att ge effekt i längden. Detta var endast första steget, säger Tomas Påhlsson.

Annons

Sofia Bergström

0410-545 41

sofia.bergstrom@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons